Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Laboratorij

DDTlab

04.05.2020 13:00

Raziskovalni laboratorij DDTlab deluje na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike. Laboratorij omogoča regionalno, nacionalno in mednarodno povezljivost. V okviru družbenih inovacij za pametne tovarne se skozi robotizacijo postavljajo zahteve za humanizacijo tehnologije. Robotizacija predstavlja eno izmed ključnih vej napredka na začetku 21. stoletja. Razvoj gre v smer vse večje avtonomnosti, fleksibilnosti in trajnosti. Tako sodoben »stroj« ni namenjen samo mehanskemu izvrševanju ene same funkcije, temveč postaja vse bolj samostojen akter, namenjen reševanju kompleksnih problemov, pred katere je postavljen posameznik, gospodarstvo, družba in človeštvo. Razvoj robotike je tako v resnici vse bolj razvoj vmesnikov med človekom in robotom, umetno inteligenco.

Vodja DDTlab:

Maša Jazbec

BRAIN LAB

Prostoročno pisanje z možganskimi signali
Krmiljenje robotske krogle z možganskimi signali

Vmesniki med možgani in računalnikom/strojem oziroma BCI so naprave, ki so se primarno razvijale na področju biomedicine. Aplikacije so omogočale ponovno gibanje fizično prizadetim in nadomeščale motorično funkcionalnost. S pomočjo vmesnikov med možgani in računalnikom razvijamo računalniške sisteme za zajem možganskih signalov, jih analiziramo in pretvarjamo v ustrezne ukaze za izvedbo izhodnih aplikacij. Ob tem izobražujemo širšo javnost o zmogljivosti in plastičnosti možganov na podlagi najnovejših raziskav s področja nevroznanosti in umetnosti.

VR LAB

Demo: Manipulacije senzornih integracij z VR orodji

Namen izkušnje je pridobiti osnove nevrofizičnega znanja o človeškem telesu. Udeleženci bodo spoznali, da človeški možgani ves čas prilagajajo svoje delovanje različnim zunanjim dražljajem. Zmožnost možganov, da na temelju novih izkušenj ustvarjajo vedno nove živčne poti, potrjuje, da so možgani zelo plastičen organ. Udeleženci bodo spoznali pojem in pomen senzorne integracije, ki je odgovorna za gladek pretok informacij v možganih. Senzorna integracija je nevrološki proces, ki nam pomaga, da telo ustrezno uporabimo v interakciji z okoljem. Telo organizira senzorne informacije in dražljaje, ki jih oseba prejme iz okolja skozi različne senzorne sisteme: taktilni (tip, dotik), vizualni (vid), avditivni (sluh), olfaktorni (vonj), proprioceptivni (pritisk, temperature, vibracije), vestibularni (položaj v prostoru in sprememba le tega). Ta znanja bodo udeleženci osvojili s spoznavanjem znanstvenih in umetniških eksperimentov, ki se ukvarjajo z manipulacijami senzorne integracije (manipulacije vizualnih, haptičnih in taktilnih dražljajev) in pri tem uporabljajo VR tehnologije.

Demo: Doživljanje virtualnih svetov

V sklopu produkcije bodo potekala tudi izobraževanja z namenom demokratizacije znanstvenih dosežkov, umetnosti in tehnologije.

Deli:

Projekti DDTlab