Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Pilotni projekti

Reciklaža plastike s 3D tiskalnikom

16.04.2020 18:02

Plastika je skozi leta uporabe postala globalen problem. Namen stroja za reciklažo je izdelava izdelkov oziroma izdelava produkta, ki bi zopet šel v uporabo namesto v smeti, in kar je najboljše, vse kar ne bomo več potrebovali, se bo lahko ponovno recikliralo.

Študija in pilotna izvedba prototipa stroja za reciklažo na osnovi blockchain tehnologije in celotne verige od plastičnega odpadka do različnih možnosti ponovne uporabe, skozi princip 3D tiskanja je v tehnični fazi same izvedbe. Primarni namen študije in izvedbe prototipnega stroja je seveda zmanjšati smeti iz plastike in jih pretvoriti v nekaj uporabnega. Za ta namen se izdeluje prototipni stroj, ki bo iz odpadne plastike izdeloval filamet (polnilo) za 3D tiskalnike, ki so zadnja leta čedalje bolj popularni.

Deli: