Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh

26.10.2023 19:00

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti
26. 10.–29. 12. 2023
KIBLA PORTAL

KIBLIX, ki ga odpiramo v četrtek, 26. oktobra, ob 19. uri z mednarodno skupinsko razstavo in AV performansom Octexa, se – ob 21. obletnici in lanskem naslovu Ljubezen in mir – v letu 2023 pojavlja kot Licemerje in napuh.

VABILO (PDF)
GALERIJSKI LIST (PDF)

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti. Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost. Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens. Duh razvoja. Agent. Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris« (ὕβρις), ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo, predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino.

Leta 1589 je Peter Binsfeld vsakega od smrtnih grehov povezal z demonom, ki so skušali ljudi vsak z njemu pripisanem grehu. Po Binsfeldovi klasifikaciji demonov so pari – Lucifer: napuh (superbia); Mamon: pohlep (avaritia); Asmodej: pohota (luxuria); Leviatan: zavist (invidia); Belcebub: požrešnost (gula ali gullia); Satan/Amon: jeza (ira); Belfegor: lenoba (acedia).

Prvi smrtni oziroma glavni greh je napuh, oholost, ponos – superbia je povezan z Luciferjem (iz lat. lux – luč, ferre – prinašati, prinašalec luči). Po krščanskem izročilu predstavlja padlega nadangela, navadno v povezavi s Satanom, utelešenje zlobe in nasprotnika Boga. Po legendi je bil Lucifer pomemben nadangel v nebesih, ki ga je napuh privedel do upora proti Bogu. Ko je upor propadel, ga je Bog skupaj s tretjino svojih privržencev izgnal iz nebes, zdaj pa naj bi prebival na Zemlji.

Napuh, njegov sinonim in še močnejši predkrščanski in parakrščanski pojem, ki se arhetipsko pojavlja v grški tragediji, je hubris. Junak, junakinja trpi zaradi svojega hubrisa, pretirane samozavesti, kar je človeško tragično, a ne le slabo – saj brez hubrisa ni junaka, razen če morda izvzamemo pretkanega Odiseja. Prometej, ki je ukradel ogenj, Ikar, ki je poletel preblizu soncu sta le dva izmed mnogih padlih junakov. V zgodovinsko bližji literaturi najdemo številna dela, ki temeljijo na hubrisu, kar prepuščamo v razmislek vam.

Clive Staples Lewis, avtor Zgodbe iz Narnije, je v delu Mere Christianity zapisal, da je ponos »anti-Bog« države, položaj, v katerem ego in jaz neposredno nasprotujeta Bogu: »Nepopustljivost, jeza, pohlep, pijančevanje in vse to so v primerjavi zgolj puhlice: prav skozi ošabnost je hudič postal hudič: ponos vodi vse druge v vice: to je popolno protibožje stanje duha

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo:  Valeria Abendroth, AES+F, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March, Jusuf Hadžifejzović, Marko Jakše, Maša Jazbec, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Urška Kristina Škerl, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović in izbor združenja Metamedij iz Pulja -  Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Mario Mu in Ivana Tkalčić. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.


Festivalsko dogajanje bo vse do konca decembra vključevalo tudi tematski pogovor, AV performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede.

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor. Odpiralni čas: ponedeljek–petek od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org)


Foto: Janez Klenovšek

Deli: