Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Festival Speculum Artium 2023: Je umetnost privilegij človeka?

20.09.2023 08:00

Glasbena skupina, sestavljena samo iz robotov. Rojstvo sintetičnih organizmov. Robotska roka, ki upravlja marionete. Skulpture, ki jih je oblikovala umetna inteligenca. Avtomat za recitiranje poezije in polarni sij iz čustev.

Petnajsti festival novomedijske umetnosti Speculum Artium 2023 pod vprašaj postavlja naše temeljne predstave o umetnosti, relativizira odnos med človekom in strojem ter spodbuja pretanjeno poslušanje. Odgovore na vprašanja o naravi človeškosti, opredelitvi umetnosti, omejitvah tehnologije in nadomestljivosti človeka so v delih, razstavljenih na letošnji ediciji festivala, iskali Srečo Dragan, Primož Novak in Nika Oblak, Maša Jazbec, Nina Koželj, Narvika Bovcon, Nina Mršnik in Nuša Jelenec, Saša Nemec, Tiago Martins, Cristina Bodnărescu, George Urse in številni drugi umetniki.

Med 20. in 23. septembrom se bodo v Delavskem domu Trbovlje ob razstavi zvrstili koncert robotske zasedbe Compressorhead, strokovni paneli, perfomansi, izobraževalne delavnice, pogovori z umetniki in znanstveniki ter festival video umetnosti DigitalBigScreen 360°. Vstop bo tudi letos brezplačen.

Prijazno vabljeni.

Več o festivalu in program: https://speculumartium.si/wp21/

Deli: