Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Speculum Artium 2020: Okno v svet

08.10.2020 10:15

Speculum Artium 2020: Okno v svet
15.—17. oktober
Delavski domu Trbovlje

POVEZAVA DO PROGRAMA.
POVEZAVA DO SPLETNEGA PROGRAMA.
POVEZAVA DO PREDSTAVITEV PROJEKTOV IN UMETNIKOV. 


V času, ko so računalniki naši družinski člani, pametni telefon pomembnejši od ključev in denarnice, ko tehnologija brzi mimo nas s svetlobno hitrostjo, je prav, da se znamo ustaviti. Vdihniti. Pogledati. Razmisliti. Tokratna izvedba novomedijskega festivala Speculum Artium je že 12. zapovrstjo in nas vse skupaj vabi, da se malo ustavimo. Da vdihnemo. Da pogledamo na tehnologijo skozi oči umetnikov, raziskovalcev, znanstvenikov. Da razmislimo. Kaj nam sporočajo s svojimi deli - ki so roboti, instalacije, performansi, gibljive skulpture, video instalacije, kinetični objekti, zvočni eksperimenti? Kaj postaja naš vsakdan skozi androidno znanost, umetno inteligenco, razširjeno resničnost? Vse to so vprašanja, ki jih preučuje festival Speculum Artium.

Dvanajsta edicija festivala Speculum Artium, ki bo v Delavskem domu Trbovlje, od 15. do 17. oktobra, pred vse nas postavlja velik izziv. Tako kot nas zaznamuje čas v katerem živimo, tako nas zaznamujejo tudi umetniške postavitve, ki nam kažejo prihodnost. Humanizacija tehnologije, ki je naš moto že vrsto let, se poleg vsakoletnih aktivnosti, kot so delavnice, pogovori in vodeni ogledi, vsebinsko letos intenzivneje širi tudi na spletno platformo. S spletnim programom festivala Speculum Artium 2020 bomo našo novomedijsko strast še močneje razširili po svetu.

Tako kot vsako leto, tudi letos na festivalu Speculum Artium predstavljamo nove produkcije mednarodnih in slovenskih umetnikov. Festival je vedno priložnost, kjer nas eksperimentiranje z novo tehnologijo popelje v svet domišljije in preigravanja scenarijev prihodnosti.

Zato vas vabimo, da se sprehodite med virtualnimi in kinetičnimi projekti, ki vsak na svoj način piše zgodbo preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Razstavljajo: Michael Saup, Peter William Holden, Mario Romera, Marco Barotti, Kristina Tica, Julian Bonequi, Indiara Di Benedette, WRO Art Center ter Trbovlje Novomedijsko Mesto (TNM).

Posebno mesto ima letos na festivalu raziskovalno-umetniški laboratorij DDTlab iz Trbovelj, ki je del projekta RUK - Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Predstavlja se s serijo projektov, ki so v zadnjem letu nastali v sodelovanju z organizacijami, podjetji in posamezniki raziskovalci ki delujejo na področjih umetnosti, tehnologije, izobraževanja in gospodarstva. Prepoznali jih boste pod naslovom ‘Made in Trbovlje’.

Izbor gostujočih kuratoric Robertine Šabjanič in Alenke Trebušak, nosi naslov (Po)vratek empatije in nagovarja z najbrž ključnim vprašanjem, ki si ga danes zastavljamo vsi: “Poglavitno vprašanje, ki se nam poraja v letu polnem pretresov, negotovosti in strahu, je kako si zamišljati prihodnost, ki bi bila boljša, lepša in pravičnejša za vse entitete živega.” Izbor gostujočih kuratork predstavljajo umetniki: Marco Barotti, Sanela Jahić, Maša Jazbec, Luce Moreau, Nonument Group (Neja Tomšič, Miloš Kosec In Martin Bricelj Baraga), Constanza Piña Pardo, Anaïs Tondeur, Vivian Xu. Njihova dela raziskujejo tehnologije v povezavi z naravoslovnimi in humanističnimi znanostmi.

V sekciji Digital Big Screen, ki je namenjena prikazovanju videov na velikem kinematografskem platnu, se lahko naužijete sodobnih umetniških video praks vse tri dni festivala. Na ogled so dela: Barbare Jazbec, Sandrine Deumier, Mihe Godca in Amarja Ferizoviča ter Društva slovenskega animiranega filma s sklopom animacij za predšolske otroke, za mladino in za odrasle, študentska dela Akademije za umetnost univerze v Novi Gorici in Univerze v Tampereju (Finska), projekcija video del iz arhiva WRO Art Centra.

Speculum Artium je priložnost pogledati skozi okno v svet, kjer človeška domišljija na edinstven način uporablja nove medije in napredno tehnologijo za ustvarjanje umetnosti in drugih del.

Za festivalske novice, pogled v zakulisje dogajanja, predstavitve nekaterih umetnikov ter svet novih medijev, sledite tudi Facebook strani Delavskega doma Trbovlje in Mreže RUK.

http://speculumartium.si/

Izjava za medije, pdf.

 

 

Deli: