Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Kmalu se bo pričel festival Speculum Artium

09.09.2021 14:39

V Trbovljah se bo med 23. in 25. septembrom odvil festival novomedijske kulture Speculum Artium.

Trbovlje ni znano samo kot mesto z bogato rudarsko preteklostjo in visoko stopnjo tehniške kulture, temveč tudi kot prostor, kjer se je rojevala umetniška avantgarda. Nekdaj Ludvik Mrzel in Tone Seliškar, kasneje Laibach, v najnovejšem času pa Iztok Kovač s kolektivom EnKNap in cela vrsta mladih novomedijskih umetnikov. Na tej osnovi je pred več kot 10 leti začel svojo pot festival novomedijske kulture Speculum Artium, ki se je po prvi izvedbi leta 2008 v Ljubljani preselil v Trbovlje in tu našel svoj pravi dom. Skozi desetletje izvajanja je festival uspešno predstavljal projekte, ki so nastali na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije ter skrbel za promocijo in popularizacijo sodobne umetnosti v širši javnosti. Gostovanje uglednih svetovnih imen s področja kulture, znanosti in tehnologije, kot so Stelarc, Hiroshi Ishiguro, Honda Robotics, Yaskawa, Laibach, Victoria Vesna ali Patrick Tresset, so potrdila Speculum Artium kot enega pomembnejših dogodkov s področja sodobne umetnosti v Sloveniji in Evropi. Festival vseskozi posebno pozornost posveča mladi publiki, zato intenzivno sodeluje s šolami in fakultetami, za katere pripravlja posebne programe obiska, ki vključujejo ustvarjalne delavnice, kjer se mladi sami preiskusijo kot ustvarjalci kreativnih izdelkov.

Letošnja izvedba festivala odpira tudi vpogled v začetke novomedijske umetnosti, s prvim gostovanjem interkativne skulpture Senster poljskega umetnika Edwarda Ihnatowicza v Sloveniji. Senster, ustvarjen leta 1970, velja za prvo interaktivno umetniško delo, ki ga upravlja umetna inteligenca. Nekdaj del postavitve v umetniškem salonu nizozemskega giganta Phillips, Senster zdaj hrani in vzdržuje Univerza v Krakowu, ki je tudi omogočila njegovo gostovanje na festivalu. Predstavlja objekt, okoli katerega se bo vrtela vsa ostala postavitev. S tem festival opozarja na dejstvo, da novomedijska umetnost ni le nekaj, kar se dogaja tukaj in zdaj, temveč ima svoja izhodišča, prehojeno pot in objekte, ki so jo zaznamovali in še danes služijo kot izhodišče umetnikom mlajše generacije za nove projekte.

Letošnja izvedba festivala ima nekoliko podaljšano življenjsko dobo, saj bodo nekatera dela, vključno z legendarnim Sensterjem, na ogled od 23. septembra do 2. oktobra 2021. Prav tako se bodo v pofestivalskih dneh odvile nekatere delavnice in druge aktivnosti.
 

Program Speculum Artium 2021

Četrtek, 23. september 2021
  9:00: Razstava se odpre
18:00: Performans: AirPlant – Razieh in Vahid (kinodvorana)
20:00: Razstava se zapre

Petek, 24. septembra 2021
  9:00: Razstava se odpre
11:00: Panelna diskusija: Umetniško izobraževanje o novih medijih: izzivi in priložnosti (Kavarna DDT)
13:00: Delavnica z letalniki/droni (zasedeno)
15:00: Panelna diskusija: The Vision and the Retrogarde of the Senster Cybernetic Sculpture (gledališka dvorana DDT)
17:00: EnKnap - Odvečni – plesna predstava in VR izkušnja (Vašhava rudnika Trbovlje)
19:00: Koncert: Moonlight Sky
20:00: EnKnap - Odvečni – plesna predstava in VR izkušnja (Vašhava rudnika Trbovlje)
20:00: Razstava se zapre    

Sobota, 25. septembra 2021
  9:00: Razstava se odpre
  9:30: On spot delavnica DDTLab (spodnja avla DDT)
11:00: Predstavitev Oder360 (DDT kavarna)
17:30: Razstava se zapre
18:00: Performans: KOMUNIKACIJA EHOLOKACIJA (Vašhava Trbovlje)
 

Deli: