Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Pilotni projekti

NeuroFly

16.04.2020 18:02

Pilotni projekt DDTlab imenovan NeuroFly predstavlja BCI (možganski računalniški vmesnik) nadgradnjo virtualnega naprednega simulatorja letenja, ki ga v sodelovanju z AFormX, zunanjim sodelavcem dr. Urošem Ocepkom, razvijamo od januarja 2020.

Možganski vmesniki veljajo za enega največjih tehnoloških prebojev v zadnjih desetletjih, ki znanstveno fantastične podobe vse bolj približujejo realnosti. Pri projektu  uporabljamo napravo priznanega podjetja g.tec, ki so vodilni v produkciji teh naprav. 

Vmesnik med možgani in računalnikom je računalniški sistem, ki zajema možganske signale, jih analizira in pretvori v ustrezne ukaze za izvedbo izhodnih aplikacij. BCI sistemi so se na začetku razvijali v smeri biomedicinskih aplikacij. Aplikacije so omogočale ponovno gibanje fizično prizadetim in nadomeščale motorično funkcionalnost. Poleg biomedicinskih aplikacij bi bili zanesljivi in učinkoviti BCI sistemi uporabni tudi na mnogih drugih področjih. Tako, da se je področje raziskav uporabnosti BCI sistemov razširilo tudi izven medicine, na področja kot so pametna okolja, umetnost, izobraževanje, igre, oglaševanje itd..

BCI sistemi zajemajo in analizirajo možgansko aktivnost ter jo pretvorijo v ustrezne ukaze. Naš cilj, da razvijemo sistem, ki bo omogočal krmiljenje simulatorja letenja z možganskimi signali v realnem času, je bil v mesecu marcu 2020 že realiziran. Povedano natančneje, razvili smo aplikacijo, ki omogoča analizo in vizualizacijo zajetih signalov v realnem času. Izdelan vmesnik smo že preizkusili in ovrednotili, uporabniška izkušnja,  možnosti praktične uporabe in dodajane estetske ter konceptualne komponente pa bodo sledile v prihodnjih mesecih.  

https://www.facebook.com/mcruk.si/videos/204978643940934/

https://www.facebook.com/mcruk.si/videos/253330205671382/

Deli: