Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Festival Speculum Artium 2019

10.09.2019 10:00

Enajsti festival Speculum Artium z naslovom "Virtualna zavest" nas je popeljal v eksperimentiranje med klasično in novomedijsko umetnostjo, virtualno resničnostjo, ter še naprednejšimi tehnologijami, ki vodijo v eksperimentiranja z možganskimi računalniškimi vmesniki. 

Predstavljena umetniška dela so izhajala iz konceptualne zamisli, z nastavki, ki zahtevajo globok filozofski ter sociološki razmislek o virtualnem in resničnem dogajanju okoli nas. Eksperimentiranje v umetnosti se močno navezuje na znanost. Združitev teh dveh paradigem soustvarja produkte, ki imajo velik potencial za preboj na ekonomsko gospodarski trg, kjer se še bolj približajo "malemu" človeku. Takšna združevanja leve (racionalna) in desne (iracionalna) polovice možganov, zagotavljajo trajnostni razvoj s ciljem boljše prihodnosti na vseh področjih delovanja in medsektorskega povezovanja.

Izobraževanje kot eden izmed pomembnejših elementov festivala bo ponudil delavnice programiranja, animacije, 360° izdelave videa, delavnice z droni.

Kot gostujoči kurator bo svoj izbor predstavil dolgoletni prijatelj festivala, Fabricio Lamoncha umetnik, kurator in profesor na Univerzi v Linzu, smer Interface Culture.

Deli: