Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

DDTlab in umetniški duo Varvara&Mar na Speculum Artium 2021

25.10.2021 15:20

Umetniški duo Varvara & Mar, katerega umetniško-raziskovalna praksa temelji na povezavah, soodvisnostih in trenjih med družbenimi spremembami in tehnološkim napredkom, je v okviru letošnjega mednarodnega rezidenčnega programa v DDTlabu razvijal projekte na področju robotike. Pretekli mesec sta se umetnik in umetnica na festivalu novomedijske umetnosti Speculum Artium 2021 predstavila z dvema projektoma, ki sta jih razvila v sodelovanju z ekipo DDTlaba:

• Napredno risanje z robotsko roko Yaski je robotsko-umetniški projekt, ki nosi naslov Risalni avtomat. Yaski se običajno uporablja v industriji za izvedbo rutinskega dela. S projektom želita umetnik in umetnica osvoboditi robotsko roko Yaski in njenemu delu dodati umetniško vrednost. To pomeni, da Yaski opravlja delo umetnika, tj. skiciranje portretov. Instalacija spremeni fotografijo portretiranca_ke, ustvarjeno s spletno kamero, v risbo, ki jo nariše Yaski. Pri tem se uporablja Python Linedraw knjižnica z namenom, da se fotografija lahko nadgradi v skicirnem slogu. Čeprav so vsi procesi pri projektu Risalni avtomat algoritmični, je končna skica portretiranca narisana tako, kot bi jo ustvarila človeška roka.

Jaz, človek in Eva je računalniško-umetniška instalacija, ki vključuje interakcijo med občinstvom, robotsko roko Yaski ter NAO robotom Evo in tudi principe umetne inteligence (AI). Končni rezultat je izdelava komičnega stripa. Med pogovorom udeleženca_ke z Evo in ustvarjanjem fotografij z njo, Yaski nariše komični strip na papir. Izziv projekta sta končni izdelek, ki se oblikuje v stripovskem formatu, in hkratno upravljanje dveh robotov; Eve kot sogovornice in Yaskija kot pisca zgodb. V interakciji med udeležencem_ko in Evo, udeleženec_ka prvi napiše besedilo, s katerim prične pogovor z robotko. Nato lahko udeleženec_ka ustvari vizualne slike za svoj strip in sliši tudi odgovor robotke Eve na svoje napisano besedilo, nazadnje se ustvari fotografija. Ko je komični strip dokončno ustvarjen, prične Yaski ustvarjati zgodbo: najprej nariše polja z besedilom, na koncu pa doda skico. Naslednji udeleženci_ke lahko nadaljujejo zgodbo ali pa ustvarijo novo.

Deli: