Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

Umetnik Görkem Özdemir v eksperimentalnem zvočnem studiu KUBER

22.06.2023 11:00

KUBER je eksperimentalni zvočni studio HEKE, v kateri zadnje leto umetnikom in vsem zainteresiranim omogočamo uporabo naše opreme in orodij. Je prostor, kjer lahko zaživijo inovativne ideje o prostorskem zvoku. V juniju 2023 smo tako gostili Görkema Özdemirja, v Ljubljani živečega meddisciplinarnega umetnika, raziskovalca in kompozitorja iz Istanbula.

Njegov glasbeni pristop spaja tradicionalne, eksperimentalne, ambientalne in drone estetike ter se ukvarja s temami, ki jih navdihujejo vsakodnevni pogoji in unikatna čustvenost post-2000.

Trenutno opravlja doktorski študij na programu Sonic Arts na Istanbulski tehnični univerzi, Centru za napredne študije v glasbi MIAM, od januarja 2022 pa je kot gostujoči raziskovalec povezan z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti ZRC-SAZU. Svoja dela razstavlja in izvaja na različnih mednarodnih in underground platformah.

V KUBRU je dva tedna raziskoval curo (najmanjše folklorno glasbilo iz turške družine baglam), ki ima korenine v Srednji Aziji in se je v stotih letih razvila do oblike, ki jo poznamo danes. Glasbilo je stotine let odmevalo v različnih krajinah in prostorih: gorah, obalah, ulicah, agorah, palačah, vrtovih in hišah. Umetnik je v sklopu rezidence raziskoval njene mikrotonalne melodije ter tolkalske lastnosti v kontekstu večdimenzionalne glasbene kompozicije.

Več pa razkrijemo v prihajajočem videu.

Deli: