Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Laboratorij

HEKA

04.05.2020 12:50

HEKA je laboratorij na presečišču znanosti, umetnosti in gospodarstva, ki temelji na konceptu t. i. družbene znanosti (»citizen science«).

Je platforma povezovanja in sodelovanja različnih deležnikov, ki vzpostavlja dialog med družbo in znanostjo z uporabo umetnosti in umetniškega razmišljanja. Osnovno izhodišče HEKE je vpeljava empatične radovednosti in sočutja, ki je lastna umetnosti, v znanstvene metode raziskovanja. Vodilo dela je zavest, da imajo tehnologija, umetnost in gospodarstvo vedno učinek na posameznika_co in na družbo. Družbi in posameznikom_cam želimo ta področja približati v sožitju.

Gre za prvi tovrstni prostor v Istri, ki deluje na naslednjih tematskih področjih:

- Raziskovanje človeških vplivov na morski ekosistem.
- Raziskovanje prostorske zvočne reprodukcije.
- Raziskovanje biomaterialov.
- Sodelovanje s Srednjo tehniško šolo Koper pri izvajanju laboratorijskih vaj izobraževalnega programa tehnik mehatronike.

Rdeč nit, ki subtilno povezuje tematska področja, je spoprijemanje s podnebno krizo in njenimi posledicami. Tematska področja bodo osmišljali zunanji sodelavci in sodelavke. Trenutno v laboratoriju delujeta intermedijska umetnica in raziskovalka Robertina Šebjanič ter raziskovalec zvoka, skladatelj, oblikovalec medijskih sistemov in kurator v polju glasbenih umetnosti Mauricio Valdés San Emeterio.

HEKA želi postati prostor povezovanja za vse, ki prepoznajo vrednost v aktivaciji potencialov, izobraževanju, transformaciji in humanizaciji skozi empatično spajanje znanosti, umetnosti in gospodarstva. Laboratorij bo za javnost odprt skozi delavnice, večje dogodke in dneve odprtih vrat, na katerih bo obiskovalcem na voljo vodena predstavitev delovanja HEKE.


Vodja laboratorija:

Marko Vivoda

 

Deli:

Projekti HEKA