Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Prihaja festival IZIS 2200 UND3R

24.09.2021 16:44

Skladišče Libertas bo med 24. septembrom in 15. oktobrom 2021 ponovno polnil festival IZIS, ki ga organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA. Letošnja edicija festivala, 2200 UND3R, naslavlja podnebno krizo, natančneje vpliv, ki se v obmorskih mestih preko dvigovanja srednjega morja že kaže v vse pogostejšem poplavljanju.

Naziv letošnjega IZISa – rebus, premetanka, preokrenitev – ne kliče toliko po razvozlanju uganke, kot po določitvi implikacij, na katere cilja. Zelo preprosto gre za na znanstvenih podatkih utemeljeno in z minimalno intervencijo premetanja znakov izrečeno domnevo: leta 2200 bo morska gladina 3 metre višje, takratni IZIS pod vodo.
(Karlo Hmeljak, avtor uvodne besede kataloga IZIS 2200 UND3R)

Po najbolj optimističnih napovedih fizika dr. Matjaža Ličerja iz Nacionalnega inštituta za biologijo, se bo do leta 2200 srednja gladina morja v Severnem Jadranu namreč dvignila za 3 metre, frekvenca poplavljanja pa neprekinjena, vsakodnevna.
 
Po eni strani so v umetniška dela letošnje edicije prevedene posledice podnebnih sprememb, ki se dogajajo ta trenutek, po drugi strani pa svet, ki bo nastopil, oziroma podvodno okolje, ki bo hranilo spomin na današnji svet.

Obiskovalci se bodo skozi prostor senzorično prepustili zaznavanju povezave med novomedijsko vizualno umetnostjo, tankočutnostjo in okoljsko trajnostjo.

Letošnji program obeta dvanajst intermedijskih instalcij (nekatere bodo javnosti predstavljene prvič), štiri delavnice in en performans.

•    Premierna predstavitev nove produkcije – instalacija Sofia Crespo, Feileacan McCor-mick, Robertina Šebjanič: Interweaving the SubAqueous – AquAformings.
•    Na rezidenci v HEKI nadgrajen Gospod Procesor, razumete življenje? Boštjana Čadeža – Fška.
•    Premierna predstavitev šestih kratkih filmov francoskega surrealista Jean Painlevé: Science is fiction.

Del programa se bo izvajal tudi v HEKI – laboratoriju na presečišču umetnosti in znanosti, ki ga PiNA za javnost odpira 1. oktobra 2021.

Za več informacij sledite

www.festival-izis.org.


Foto: Klemen Skočir

Deli: