Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Delavnica

HEKA in DDTlab se predstavljata na R.o.R. festivalu

23.05.2022 15:00

Prihodnji teden se bosta laboratorija HEKA in DDTlab predstavila na festivalu sodobnih in intermedijskih umetniških praks R.o.R., ki bo potekal med 23. in 28. majem 2022 v Novi Gorici, Gorici in Šempasu.

HEKA bo pripravila delavnico 3D skeniranja manjših predmetov. Na delavnici bomo v praksi preizkusili_e 3D skeniranje predmetov z uporabo SHINING 3D EinScan-SP skenerja. Spoznali_e boste, kako se uporablja 3D skener, katere so njegove prednosti in omejitve. Skenirali_e bomo predmete, ki jih boste prinesli_e s seboj ter skupaj pripravili_e 3D sken predmetov v digitalni obliki, pripravljeni za 3D modeliranje in/ali 3D printanje. Delavnico bo izvajal Borut Jerman, vodja HEKE, skupaj z Gjorgjijem Despodovom, ESE prostovoljcem, ki trenutno deluje v HEKI.

DDTlab pa se bo na festivalu predstavil s projekti Kreativne robotike. Obiskovalci_ke bodo spoznali NAO robotko Evo ter skupaj z njo in s pomočjo umetne inteligence (AI) ustvarili edinstven strip. Preko možgansko-računalniškega vmesnika (BCI) bodo lahko upravljali_e tudi Yaskawino industrijsko robotsko roko ter spoznali_e drugačen, »out of the box« način delovanja robotske roke, saj se bo ta predstavila kot robotski umetnik Yaski. Predstavili_e bomo tudi pilotni projekt NeuroFly, ki ga DDTlab razvija skupaj s podjetjem AFormX – podjetjem za letalsko tehnologijo in finomehaniko. Širša javnost bo lahko upravljala letalnik v simulatorju samo z možganskimi signali s pomočjo BCI vmesnika.

Letošnja edicija festivala R.o.R z naslovom Trenutek v času tematizira vsestransko prepletenost sodobne družbe s tehnologijo. Preizprašuje, kako se umetniki soočajo z neizmernim tehnološkim razvojem od iskanja novih možnosti v umetniški produkciji do tega, kako je tehnološki razvoj spremenil dojemanje človeških vrednot. Predstavljeni umetniški projekti se dotikajo različnih tematik, od preživetih strojev težke industrije, ki so zaznamovali našo preteklost, do visokotehnoloških projektov, ki posegajo v interdisciplinarno polje, kjer se umetnost združuje z znanostjo in najnovejšo tehnologijo.

Več o festivalu: http://www.brida.si/

Foto: BridA & Matej Vidmar

Deli: