Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Produkt

Neuroyaski

03.05.2021 08:22

Ekipa: DDTlab, Yaskawa, dr. Uroš Ocepek, Primož Ocepek, Žan Rajšek in Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM)

V sklopu projekta Mreže Centrov raziskovalnih Umetnosti in Kulture McRUK, raziskovalni laboratorij DDT-RUK v sodelovanju s podjetjem Yaskawa, predstavlja projekt NeuroYaski. Pri projektu gre za unikaten prenos tehnologije iz industrijskega področja na področje družbenega, ki repetitivni robotski roki vnese vrlino humanosti.

Uporabnik upravlja Yaskawino robotsko roko MotoMini preko možgansko-računalniškega vmesnika – BCI. Možganski računalniški vmesnik (ang. BCI – Brain Computer Interface) je zmogljiv računalniški sistem, ki omogoča direktno komunikacijo med možgani in napravo, ki jo želimo s pomočjo možganov krmiliti in upravljati. V primeru NeuroYaski gre za možnost krmiljenja robotske roke proizvajalca Yaskawa.

Aplikativnost:
• rehabilitacija,
• inovatiovno orodje za spoznavanje robotike in BCI tehnologije – izobraževanje,
• inovativno orodje za kreativno izražanje,
• inovativno orodje za teleoperacijsko vodenje/kontroliranje robotske roke.

Deli: