Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

Izbor projektov za koprodukcije

17.03.2021 16:43

Mreža RUK je v decembru 2020 objavila javni poziv za koprodukcijo inovativnih projektov na področju povezovanja intermedijskih umetnosti s tehnologijo in gospodarstvom.

Z veseljem sporočamo, so bili izbrani štirje projekti, ki jih bodo prijavitelji v letu 2021 razvijali v sklopu naših obstoječih laboratorijev DDTlab, KIBLA2LAB in PiNALAB ter v sodelovanju s posameznimi podjetji.


Srečo Dragan x DDTlab

Srečo Dragan je videast in novomedijski umetnik. Med letoma 1967 in 1988 je ustvarjal v tandemu z Ano Nušo Dragan, s katero sta leta 1969 posnela prvi video na področju nekdanje Jugoslavije, kasneje pa sta bila tudi člana gibanja OHO. Dragan je nato nadaljeval s samostojnim raziskovanjem možnosti, ki jih ponujajo novi mediji. Od leta 1987 do upokojitve leta 2014 je poučeval estetiko in tehnologijo video umetnosti na ALUO v Ljubljani. Leta 2007 je za uvajanje in dosežke na področju novih elektronskih medijev v likovni umetnosti prejel Jakopičevo nagrado. Leta 2017/18 je bila v +MSUM na ogled njegova retrospektivna razstava.
 

Robertina Šebjanič x PiNAlab

Robertina Šebjanič je mednarodno nagrajena intermedijska umetnica, ki se v svojih umetniških delih ukvarja z vzpostavitvijo razmerij med humanističnimi in naravoslovnimi znanostmi ter tehnologijo. Njeno raziskovanje je v zadnjih letih usmerjeno na področje živih sistemov, AV performansov ter zvočnih umetnosti in postavitve interaktivnih ambientalnih odzivnih okolij. V svojem delu se aktivno ukvarja z raziskovanjem vplivov antropološkega in tehnološkega delovanja na morske in vodne ekosisteme.


BridA x PiNAlab

BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica delujejo in raziskujejo na področjih nastajajočih tehnologij, družbenih odzivov nanje ter umetniškega obravnavanja nastajajočih vprašanj. Člani kolektiva BridA svoje delo, ki združuje znanost in digitalno tehnologijo, predstavljajo v interaktivnih multimedijskih instalacijah. V zadnjih letih so bili večkrat nagrajeni in izpostavljeni na festivalih ter razstavah, ki obravnavajo aktualne teme.


Valerie Wolf Gang x KIBLA2LAB

Valerie Wolf Gang je intermedijska umetnica, ki deluje na presečišču znanosti in umetnosti. Je prejemnica številnih mednarodnih nominacij in nagrad. Pogosto je gostja na simpozijih, kjer predava o transhumanizmu ter o pomembnosti razvoja ter povezovanja znanstvenega in umetniškega sektorja. Njena dela se osredotočajo predvsem na vidike zavesti in odseve družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev. Raziskuje odnos med človekom in tehnologijo, navdihuje pa jo povezava med živo in neživo naravo in večplastnostjo človeškega značaja.
 

Spremljajte nas na družabnih omrežjih in naši spletni strani mcruk.si, kjer boste lahko spoznali umetnike in sledili razvoju njihovih projektov. Vabimo vas, da se skupaj podamo na presečišče umetnosti, tehnologije in znanosti!

Deli: