Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

DDT je prejemnik zlatega priznanja za inovacijo Gospodarske zbornice Slovenije!

02.10.2020 15:25

Za raziskovalni projekt 'BCI slikar' smo prejeli zlato regionalno plaketo za inovacijo. Naša inovacija 'BCI slikar' je uvrščena tudi na nacionalni izbor, ki bo potekal 30. 11. na Brdu pri Kranju.  Za ta svečan dogodek skupaj z GZS pripravljamo virtualni program in virtualno podelitev plaket. Projekt smo razvili skupaj s STPŠ Trbovlje in sicer z doc. dr. Urošem Ocepkom ter dijakoma Maticem Bernotom in Jonom Tavčarjem. Dijaka sta tudi najmlajša inovatorja.

Upravljanje naprav z mislimi ni več znanstvena fantastika, ampak je del sedanjosti, saj to področje pokriva razvoj naprav, ki temelji na tehnologiji BCI (Brain Computer Interface). BCI je namenjen tako analizi delovanja človeških možganov, kakor tudi uporabi tovrstne tehnologije za opolnomočenje govorno in gibalno oviranih. Dosedanje rešitve BCI so časovno potratne, saj mora posameznik vsako potezo potrjevati in natančno definirati. DDTlab je prvi v Sloveniji, ki je uporabil tehnologijo BCI za abstraktno slikanje v virtualnem prostoru. Naša instalacija temelji na virtualni tipkovnici, s pomočjo katere uporabnik z mislimi preko vmesnika BCI izbira možnosti – poteze čopiča, ki spominjajo na barvne nanose zasavskega akademskega slikarja Janeza Kneza. Do sedaj je lahko BCI instalacijo videlo in preizkusilo več kot 400 posameznikov (osnovnošolci, srednješolci, študenti, raziskovalci, delavci iz gospodarstva, umetniki in tudi starostniki). Naša ciljna skupina pa so tudi gibalno ovirani posamezniki in posamezniki s primanjkljaji na govornem/sporočevalnem področju. Namen inovacije ni samo olajšati težave gibalno in govorno oviranih, ampak tudi predstaviti in približati sodobno tehnologijo večji množici, ki sicer nima priložnosti spoznati in preizkusiti tovrstne tehnologije. Naša rešitev sicer ni omejena le na slikanje z mislimi, tehnologija BCI namreč nudi širok spekter aplikativnosti, zato bomo v prihodnosti nadaljevali s kreativnim razvojem in raziskovanjem omenjene inovacije.

https://www.gzs.si/oz_zasavje/Novice/ArticleId/76767/podeljene-so-bile-inovacije-zasavja-za-leto-2020

Deli: