Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Izobraževanje

Zaključek prve poletne šole Design+Science

15.07.2021 14:39

Kakšna je prihodnost novoletne večerje leta 2050?

Prva poletna šola Design+Science, ki sta jo organizirala Univerza v Ljubljani in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, je potekala v Ljubljani in Kopru ter odprla pomembna družbena vprašanja o pospešenem razvoju laboratorijske hrane in prihodnosti biotehnologije. Izvedli smo jo hibridno, kar pomeni, da smo program izvajali tako v živo kot tudi na spletu.  

Poletna šola je združila oblikovanje in znanost, udeleženci iz različnih držav pa so odpirali vprašanja o okolju in prisotnosti sintetične hrane. Hrana predstavlja osnovni vir, ki ga organizmi oziroma bitja uporabljajo za preživetje, ohranjanje življenja in rasti. Pri tem se ljudje v osnovi nekoliko razlikujemo od ostalih organizmov, saj paradoksalno izkoriščamo njihov obstoj za lastno rast in preživetje. Dejstva, ki predočijo 21. stoletju, so vse manj kot zanemarljiva; podaljšanje vremenskih temperatur in ekstremnih vremenskih razmer, ki jih povzročajo podnebne spremembe, neustrezno ravnanje z odpadki in pomanjkanje vode, posledično vplivajo na pridelek. Človekovo povpraševanje je že preseglo ponudbo mesnih izdelkov in drugih pogosto uporabljenih virov beljakovin. [vir: bit.ly/3hFgrAS]

Med 5. in 9. julijem 2021 se je tako kar 23 mladih iz Slovenije, Kanade, Indije, Nemčije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Avstrije in Hongkonga z mentorji spraševalo, ali je človeštvo pripravljeno spoznati, da se bodo morale spremeniti naše prehranjevalne navade ter kateri so tisti mehanizmi, ki nagovarjajo tovrstno preobrazbo?

Delavnice so vodili uveljavljeni vrhunski oblikovalci vizualnih komunikacij – Sara Lunder (Google), Nejc Prah (Ansambel) in Emil Kozole (Ljudje).

Svoje poglede na pomen in prihodnost hrane, ki so udeležencem in udeleženkam služili kot odlična izhodišča pri razvoju lastnega projekta, so z udeleženci delili:
•    kuharski mojster Jorg Zupan (Breg, Atelje),
•    svetovno znani pisatelj in kulinarični kritik Andrea Petrini,
•    direktor inštituta za inženiring fermentacije na Univerzi Bielefeld Karl Friehs ter
•    oblikovalec in poznavalec permakulture Aleš Pustovrh,
•    direktor različnih evropskih prestolnic kulture Chris Baldwin,
•    samostojna oblikovalka hrane in raziskovalka Giulia Soldati,
•    razvijalka kreativnih industrij Sholeh Johnston,
•    raziskovalka in docentka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani dr. Marina Klemenčič ter mnogi drugi.

Poletna šola se je zaključila s predstavitvami udeležencev in udeleženk, ki so bili razdeljeni v tri skupine. Zaključne predstavitve se je udeležila tudi komisija ekspertov (profesorjev vizualnih komunikacij z evropskih univerz), skupaj s posamezniki, ki se vsakodnevno srečujejo s kreativnimi industrijami.

Rezultat poletne šole so trije izvrstni projektni predlogi

Projekt Green dorm predstavlja večnamenski prostor, ki manifestira izkušnjo gojenja in negovanja hrane (tako sintetične kot organske) in predvideva pilotno implementacijo v univerzitetnem kampusu, kjer bi študente spodbujali, naj sami pridelujejo hrano in se družijo, medtem ko si delijo svoj obrok ali recept. Projekt ponuja vizijo za storitev, ki ima veliko možnost razširjanja in gradi na vrednotah, ki temeljijo na “zero waste” formuli in krožnem gospodarstvu.

Projektne aktivnosti skupine Cow are you? se ukvarjajo s problematiko nepreglednih informacij o novih tehnologijah, ki pripomorejo k splošnemu nezaupanju in širjenju neresnic. Skupina je razvijala različne pristope, ki ljudi informirajo o prednostih in nevarnostih sintetične hrane, glede na vsebino ter ciljno publiko pa so zelo raznoliki: umetniške intervencije, gverilske akcije, kuharska srečanja ter učni načrti.

Spekulativni projekt Nutria predstavlja nov model prehrambene industrije, ki omogoča vsakomur, da si sintetično hrano natisne kar sam. To je možno izvesti skozi nov kuhinjski aparat, sestavljen iz bioreaktorja in bio printerja, ki tiskajo okusno in hranljivo proteinsko hrano. Na ta način bi bilo možno zmanjšati moč korporacijam in narediti velik korak k bolj odgovorno pridelani in dostopni hrani.

Odzivi udeleženci so bili nad pričakovanji

Eden izmed udeležencev je ob zaključku poletne šole z nami delil svojo izkušnjo: »Resnično sem vesel, da sem lahko bil del poletne šole. Bil je vrhunski teden učenja in timskega dela. Šola mi je spodbudila še večje zanimanje za sintetično hrano in živilsko industrijo. Imam željo, da bi še naprej sodelovali in se skupaj naučili več. In seveda, hvala za to čudovito izkušnjo.«


Foto: Tine Lisjak

Deli: