Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Umetniki

Total Refusal

20.07.2021 18:02

Kolektiv Total Refusal se definira kot psevdo-marksistična medijska gverila, ki kritizira in umetniško prilagaja sodobne video igre. Ker pa večina pripovednih načinov v računalniških igrah uporablja enake neskončne zanke reakcionarnih tropov, žanr v veliki meri ne izpodbija vrednot svojih igralcev in namesto tega potrjuje hegemonične moralne koncepte. Ker se kolektiv zaveda, da ta medij trenutno ne uresničuje svojega kulturnega potenciala, se zavzema za prilagoditev digitalnih prostorov v igrah in njihovo novo uporabo. Premikajoči se znotraj iger, ko zavrnemo predvideno igranje, te vire ponovno namenimo novim dejavnostim in pripovedim, z namenom ustvariti »javne« prostore s kritičnim potencialom.

Robin Klengel (rojen 1988, Avstrija) živi in dela kot umetnik, ilustrator in kulturni antropolog na Dunaju in v Gradcu. Od leta 2017 je podpredsednik interdisciplinarnega umetniškega in kulturnega prostora Forum Stadtpark. Nagrade, ki jih je prejel od leta 2018, so Vimeo Staff Pick Award za najboljši kratki film, nagrada občinstva na festivalu Shortwave Film v Poznanu, Explorer Award na AMaze Berlin in mnoge druge.

Leonhard Müllner (rojen 1987, Avstrija) živi in dela na Dunaju kot vizualni umetnik in raziskovalec na področju medijev. Vizualno in medijsko umetnost je študiral v Linzu (Avstrija), Leipzigu (Nemčija) in na Dunaju (Avstrija), trenutno pa je doktorski kandidat s področja medijskih študij. Prejel je nagrade, kot so Vimeo Staff Pick Award za najboljši kratki film, nagrada občinstva na festivalu Shortwave Film v Poznanu, Explorer Award na AMaze Berlin in mnoge druge.

Michael Stumpf (rojen 1985, Avstrija) je na Dunaju študiral filozofijo, v Linzu pa medijsko kulturo in teorije umetnosti. V svojem raziskovalnem delu prepleta znanje s področja fenomenologije s semiotiko medijev in kulture ter analizira ustreznost in način delovanja priljubljenih kulturnih tropov. Dela tudi kot umetnik, oblikovalec in programer.

Spletna stran: http://leonhardmuellner.at/total-refusal/
Facebook: https://www.facebook.com/Total-Refusal-101213057951087
Instagram: https://www.instagram.com/totalrefusal/

Deli: