Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Creatorship

Serija intervjujev s strokovnjaki usposabljanja Creatorship: Robertina Šebjanič

14.02.2022 17:00

Namen usposabljanja vodenja ustvarjalnosti, poimenovanega Creatorship, je krepiti inovativne, avtentične, odporne in sodelovalne vodje. Pričujoča serija člankov razkriva ključne vpoglede strokovnjakov s področja kulture, oblikovanja in poslovanja, ki so sodelovali pri oblikovanju vsebine programa.

Kako poskrbeti za uspešno navzkrižno sodelovanje

Avtorica: Robertina Šebjanič, umetnica

Ker svet postaja vse bolj zapleten in nas globalni izzivi, kot je trenutno spopadanje s koronavirusno krizo (2020/2021), vse pogosteje spodbujajo k sodelovanju za bolj trajnostno prihodnost, postaja potreba po sodelovanju med različnimi disciplinami, področji znanja, kulturami in vrstami vse bolj nujna, pa tudi vse bolj mamljiva. V nadaljevanju lahko preberete nekaj osnovnih načel za uspešno navzkrižno sodelovanje, zbranih na podlagi več kot desetletnih izkušenj na področju sobivanja umetnosti in znanosti.   

1. Poskrbite za varen prostor. Zelo pomembno je, da ustvarite prijeten in topel prostor brez obsojanja, kjer bodo ljudje lahko izrazili svoje strahove, želje in občutke ter sami ugotovili, na kakšen način pravzaprav želijo sodelovati z drugimi. Če se ljudem zdi, da ne morejo resnično izraziti svojega pravega jaza ali se soočajo z izzivi, ki jih drugi enostavno prezrejo (kot so denimo občutki tesnobe glede težav, s katerimi se spopadajo v življenju in ki niso povezane z delom, ki ga trenutno opravljajo), bo zagotovo prišlo do blokad in nesporazumov.
2. Poskrbite za preglednost. Če ljudje natančno vedo, kaj se dogaja, je bolj verjetno, da se bodo odzvali na konstruktiven način.
3. Opredelite vloge in odgovornosti. V skupini je zelo pomembno, da je vsem članom jasno, na kakšen način je organizirana. Ali so vsi sodelujoči na enaki ravni ali osebe prispevajo svoje ideje v postopku, v katerem bo za končne odločitve nato odgovorna ena sama oseba? Če jasno opredelite vloge in odgovornosti, bodo sodelujoči bolje razumeli, kako lahko kar najbolj konstruktivno prispevajo svoj košček v mozaiku.
4. Določite posrednika. Če gre za večdisciplinsko sodelovanje, je morda koristno imenovati posrednika, ki lahko govori »jezik« različnih sodelavcev, vsakemu od njih zagotavlja dovolj prostora, ne da bi se pri tem postavil na stran katerega koli od njih, in jim nudi potrebno podporo, da bodo logistični postopki, procesi ter komunikacija potekali nemoteno in z manj stresa. Ta funkcija je zelo pomembna ne glede na to, ali jo prevzame ena od sodelujočih ekip ali pa le ena oseba.
5. Poskrbite za jasno strukturo. Vzemite si čas za ustvarjanje zaupnega odnosa, ki temelji na medsebojnem razumevanju, kar je še posebej pomembno pri novih sodelovanjih ter sodelovanjih med osebami in področji, ki se med seboj razlikujejo. Na osnovi takšne trdne podlage se bodo rojevale boljše ideje, pazite pa tudi, da drugim ne vsiljujete lastnih pogledov in lastne perspektive.
6. Neumna vprašanja ne obstajajo. Pustite, da vas vodi radovednost. Nikar naj vas ne skrbi zastavljati vprašanja, saj le tako lahko poskrbite za medsebojno razumevanje. Ustvarjanje možnosti za izmenjavo mnenj je pomembno, saj ustvarjalni proces ni linearen.
7. Delite svoje mnenje z drugimi brez posebnega razloga ali namena. Včasih najboljša sodelovanja izhajajo iz odprtih, prilagodljivih pogovorov in časa, ki ga namenimo za izmenjavo svojega dela, praks in perspektiv z drugimi ljudmi. Morda menite, da je ves čas, ki ga vložite v takšno izmenjavanje idej, »neproduktiven«, vendar gre za pomemben del ustvarjalnega procesa (raziskovanje in zbiranje znanja), ki služi kot temelj za navdihujoče nove ideje ter skupna vprašanja, ki se jih lahko lotite skupaj. Skupaj z morsko znanstvenico dr. Alenko Malej sva si med najinim dolgoletnim sodelovanjem več ur izmenjavali znanje, več let pa sva porabili tudi za preučevanje in razpravljanje o najinih področjih, kar mi je nazadnje pomagalo, da sem lahko svoje umetniško delo osredotočila na morsko življenje ter okoljske izzive.
8. Zavedajte se, koliko ste vredni. Zaradi svojega načina razmišljanja in delovanja ter edinstvenega znanja, izkušenj in strokovnih mnenj ste povsem edinstven in dragocen sodelavec. Ne pustite se prehitro prepričati v to, kako "bi bilo nekaj treba narediti". Zavedajte se, koliko ste vredni, in drugim posredujte svoje ideje, tudi če se vam zdi, da s tem veliko tvegate. Ko sem z inštitutom Instituto Mutante de Narrativas Ambientales, ki deluje v okviru umetniškega centra Matadero v Madridu, skupaj s podjetjem L'Oreal pripravljala delavnice o državljanski znanosti na temo ekološkega stanja reke Manzanares, se mi je zdelo pomembno, da presežemo le »meritve« okoljskih razmer v reki in pripravimo izkušnjo, ki bi sodelujočim omogočila, da bi lahko občutili empatijo in določen odnos do reke. Ker je bilo treba prilagoditi različne pristope, je bilo potrebnih kar nekaj pogajanj, vendar sem vztrajala pri svojih vrednotah in umetniški perspektivi, zato smo skupaj razvili medsebojno zaupanje in ustvarili nekaj drugačnega; ker so bili deležniki vključeni v postopek na povsem pregleden način, pa nam je uspelo ustvariti celo nekaj izjemnega.

Kdo je Robertina?
Robertina Šebjanič je mednarodno nagrajena umetnica, ki ustvarja na področju bioloških, geo-političnih in kulturnih resničnosti vodnih okolij ter raziskuje vpliv človeštva na ostale vrste živih bitij in na njih pravice, ob tem pa se trudi spodbujati razvoj empatičnih strategij. V svoji analizi teoretičnega okvira antropocena umetnica z izrazoma »aquatocen« in »aquaforming« označuje človekov vpliv na vodna okolja. Za svoja dela je prejela nagrade in nominacije na tekmovanjih Prix Ars Electronica, Starts Prize ter Falling Walls.

Deli: