Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Umetniki

Armina Pilav in Damir Ugljen (Un-war Space Lab)

12.04.2022 12:53

Un-war Space Lab je transmedijska raziskovalna praksa, ki temelji na materialnih transformacijah rek, zemlje, arhitekture, medvrstne družbe med vojno in po njej, ki jo vodi Armina Pilav, feministka, arhitektka in raziskovalka ekologij vojnega uničenja. Deluje kot fluidni kolektiv raziskovalcev_k in ustvarjalcev_k iz različnih disciplin krajinske arhitekture, filma, arheologije, vizualnih umetnosti, okoljske humanistike in še bi lahko naštevali_e. Večletno raziskovanje reke Neretve in njenih medvrstnih ekologij se razvija v sodelovanju z Damirjem Ugljenom – arheologom in samostojnim raziskovalcem, ki preučuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin s posebnim poudarkom na prilagodljivih odzivih nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere.

Armina Pilav je feministka, arhitektka in predavateljica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Univerze v Sheffieldu. Njeno raziskovanje, praksa in poučevanje se prepletajo in osredotočajo na politike ponovne predstavitve in ponovne produkcije fizičnega, posredovanega prostora, telesnih izkušenj v ekstremnih razmerah vojnega uničenja ali drugih katastrofalnih razmerah. Armina uporablja medmrežna orodja, psihoprostorskost in radikalna opazovanja, da bi razkrila ekologijo transformacij rek, zemljišč in z njimi povezanih naravnih oblik, arhitekture in družbe. Objavlja v revijah in akademskih zbornikih ter redno razstavlja. Raziskovalni projekt o vojnem uničenju Sarajeva in Mostarja, ter načinov, kako so to nasilje v kontekstu mesta transformirali_e prebivalci_ke, je bil predstavljen na Beneškem arhitekturnem bienalu (2018, 2016), na Arhitekturi sramote v Materi (2019), kot avtonomni arhiv pa je bil predstavljen v obliki naprave Un-war Space (2018–2022). Armina razvija raziskovalni in kuratorski program Toksična zemljišča o človekovem uničevanju zemljišč, rek in drugih nečloveških vrst. Armina je ustanoviteljica laboratorija Un-War Space Lab in članica Društva za kulturo in umetnost Crvena v Sarajevu. Trenutno živi na otoku Brač, kjer spoznava divje rastline, njihove rastne medije ter uporabo v vsakdanjem življenju za zdravljenje in kot hrano.

Damir Ugljen je arheolog in neodvisni raziskovalec, ki ga zanimajo področja arheologije, socialne antropologije in okoljskega raziskovanja. Raziskuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin, pri čemer se posebej osredotoča na prilagoditvene odzive nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere. Njegove raziskovalne metode izhajajo iz razumevanja procesov utelešenja kot delovne metode in se raztezajo na eksperimentalne in kritične prakse. Damir se trenutno ukvarja z različnimi raziskovalnimi projekti, povezanimi s povojnimi pokrajinami. Je član laboratorija Un-war Space Lab in eden od ustanoviteljev Alternativne knjižnice v Mostarju.

www.toxiclands.eu
https://futurearchitectureplatform.org/projects/9c1c4883-c1ce-4ef1-93ed-62bf0aa572ff/?fbclid=IwAR0wJjmtBgxkNbqxQpAqG26C2mjR-qqk5TuWNUzpWGWVJrG3NNXcNPbb3C0
Instagram: @toxic_land

Deli: