Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

Vabimo k obisku imerzivne zvočne instalacije Shekana meditacija v HEKI

20.01.2023 11:00

Pridružite se nam na posebnem dogodku v imerzivnem zvočnem studiu v HEKI. Na ogled bo imerzivna zvočna instalacija z naslovom Shekana meditacija indisciplinarne oblikovalke, raziskovalke in kuratorke Tamare Lašič Jurković, v produkciji Aksiome, Zavoda za sodobne umetnosti Ljubljana (postprodukcija HEKA – RUK, 2022).

O instalaciji

V preteklih letih je skrb zase postala norma tega, da se predstavljamo kot odgovorni, vzorni posamezniki v sodobnih družbah. Posledično je meditacija postala recept ne le za premagovanje vseh vrst duševnih stisk, pač pa tudi za doseganje harmonije v naših odnosih.

Shekana meditacija je vodena meditacija, ki poslušalca spodbudi k razmisleku o tem kaj (ne) pomeni biti človek, če naj priznamo vse organizme, ki soobstajajo z nami. Pomaga nam razumeti, kako odvisni smo od naravnih sistemov in drugih biotskih organizmov. Z njeno pomočjo spoznamo, da smo vpleteni v mrežo življenja in ne obratno – v kar nas je prepričal neoliberalizem, namreč da smo na vrhu piramide življenja in da imamo pravico izkoriščati naravne vire in brezglavo onesnaževati okolje.

Projekt Shekana meditacija se namenoma izogiba vizualni reprezentaciji vsebine, saj govori o človeškemu očesu nevidnem mikrobnem življenju in skritih odnosih moči. Poudarek je na prevpraševanju obstoječih prepričanj in idej, tj. komponent, ki obstajajo v našem umu in do katerih lahko najlažje dostopamo tako, da zapremo oči in razmišljamo.

O dogodku

Instalacijo si lahko ogledate že naslednji petek, 20. januarja 2023, med 8.00 in 18.00, v HEKI (Cesta Zore Perello – Godina 3, Koper).

Instalacija bo na ogled tudi vsako sredo, četrtek in petek, od 10.00 do 18.00, vse do 20. februarja 2023.

Potrebna je predhodna rezervacija individualnega termina, na e-naslovu mauricio.valdes@pina.si.

Avtorica: Tamara Lašič Jurković
Mentorja: Thomas Laurien (HDK-Valand, University of Gothenburg), Janez Janša (Aksioma)
Mentor za oblikovanje zvoka in tehnična podpora: Mauricio Valdés San Emeterio

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2021
Postprodukcija: HEKA – RUK, 2022
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Deli: