Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Umetniki

Simon Whetham

20.09.2022 11:00

Simon Whetham od leta 2005 razvija svojo umetniško prakso kot prakso dela z zvokom kot surovim materialom za ustvarjanje. Uporablja zvok iz okolja, pri čemer uporablja različne metode in tehnike za pridobivanje pogosto neopaženih in prikritih zvočnih pojavov. Pri predstavitvi dela v obliki performansa ali instalacije zanj prostor in predmeti v njem postanejo instrumenti, na katere je treba igrati. V sklopu svojega umetniško-raziskovalnega dela vse pogosteje sodeluje v multidisciplinarnih projektih, zaradi česar je njegovo delo postalo vse bolj vizualno in oprijemljivo. Trenutno raziskuje načine ohranjevanja fizičnih sledi zvoka in preoblikovanja energijskih oblik.

Whetham nastopa in razstavlja na mednarodni ravni, sodeloval je na Fresh Winds Biennale 2018 in 2016 (IS), Nakanojo Biennale 2017 (JP), ACC Showcase 2018 (KR), Tsonami Festival 2017 in 2012 (CL), Madeiradig 2010 in 2011 (PT) in Moers Festival 2011 (DE); veliko del je izšlo pri številnih specializiranih založbah, kot so Mappa (SK), Crónica (PT) in Line (ZDA). Sodeluje tudi s plesalci, glasbeniki, izvajalci, slikarji in video umetniki. Sodelovanje z zvočnimi umetniki/glasbeniki vključuje dolgoročne projekte s Tarabom (Eamon Sprod) in Gregoryjem Büttnerjem, v preteklosti pa so sodelovali Scanner, Derek Piotr, Iris Garrelfs, John Grzinich, Ryu Hankil, Xenia Pestova, Alan Courtis, Kate Carr, Rhodri Davies, Christine Schörkhuber in Slavek Kwi.

Pomembni projekti, pri katerih je Whetham sodeloval kot oblikovalec zvoka, sta Vestiges of Disappear Park Jin Younga, ki je leta 2018 na festivalu Imajitari v Džakarti prejel nagrado za najboljši plesni video in bil izbran za razstavo na Kraljevi škotski akademiji v Združenem kraljestvu, ter Between the Walls of Eden Scarlett Rouge in Saula Madrida, v katerem je sodelovala Michelle Lamy. Projekt je bil predstavljen na naslednjih dogodkih: ASVOFF Ten organizatorke Diane Pernet, Festival modnega filma, Pariz, Francija 2018 in Rim, Italija 2018; Volta Art Fair, New York, ZDA 2017; 57. beneški bienale 2017, Italija; Artissima, Torino, Italija 2016; Le Germain, zasebna projekcija, Pariz, Francija 2016.

Whetham je prejel številna naročila in nagrade za projekte in instalacije – dvakrat je prejel dotacijo za umetnost Umetniškega sveta Anglije, prvič za udeležbo na projektu Mamori Sound Project v amazonskem pragozdu v Braziliji leta 2007, drugič pa za kuriranje in organizacijo projekta kulturne izmenjave Active Crossover, ki se izvaja od leta 2009. Zadnjo ponovitev projekta Active Crossover je leta 2015 gostil MoKS v mestu Mooste v Estoniji, podprla pa sta ga dotacija za razvoj mednarodnih umetnikov organizacije British Council in Umetniškega sveta Anglije. V dveh mesecih se je Simonu v zvočnem raziskovanju, razpravah in ustvarjanju novih delovnih odnosov pridružilo 14 mednarodnih umetnikov. Projekt Active Crossover je s podporo fundacije PRS for Music do leta 2011 gostoval tudi v Združenem kraljestvu, gostoval pa je tudi v Argentini, Čilu, Kolumbiji, Nemčiji, na Norveškem in v Avstraliji.

Njegova praksa zajema tudi izvajanje delavnic aktivnega poslušanja in terenskega snemanja na mednarodni ravni (nazadnje v Južni Koreji, Združenem kraljestvu in na Tajvanu). Sem spadajo tudi delavnice za otroke in mlade, ki so se začele leta 2013 v Medellinu v Kolumbiji in so vodile do večjih projektov na Norveškem in v Avstraliji, ter z mladoletniki brez spremstva v begunskem taborišču v Münchnu v Nemčiji leta 2014.

Spletna stran: https://www.simonwhetham.co.uk
Twitter: https://twitter.com/simonwhetham
Instagram: https://www.instagram.com/simonwhetham/ 

Foto: Jeff Rollings

Deli: