Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Rezidence

RUK x KIBLA2LAB mednarodni rezidenčni program: Simon Whetham

11.10.2022 11:00

V KIBLA2LAB v okviru mednarodnega rezidenčnega programa mreže RUK z veseljem napovedujemo sodelovanje z britanskim zvočnim umetnikom Simonom Whethamom. Simon v svoji umetniški praksi obravnava zvok kot material za ustvarjanje, pri čemer zaradi njegovega udejstvovanja v različnih interdisciplinarnih projektih njegovo delo postaja vedno bolj vizualno in oprijemljivo. V času rezidenčnega bivanja v Mariboru bo Simon predstavil svojo umetniško-raziskovalno prakso, izvedel različne delavnice in se povezal z lokalnim občinstvom in drugimi ustvarjalci na področju zvočnih umetnosti.

V sredo, 12. oktobra 2022, vas najprej vabimo k udeležbi na delavnici aktivnega poslušanja (prijave do 12. 10. na kibla@kibla.org), ki bo potekala med 16. in 19. uro v MMC KIBLA, ob 19:30 pa bo sledil artist talk in druženje z umetnikom. Med 14. in 16. oktobrom 2022 bo na KIBLA PORTALU pod umetnikovim mentorstvom v sodelovanju z Žigo Pavlovičem, oblikovalcem interakcij, potekal Kinetično-zvočni Jam (prijave do 13. 10. na https://tinyurl.com/mr3j726t).

Simon Whetham se od leta 2005 osredotoča na delo z zvokom kot materialom za ustvarjanje, pri čemer pogosto uporablja zvok iz okolja ter različne metode in tehnike za pridobivanje neopaženih in prikritih zvočnih pojavov. V sklopu svojega umetniško-raziskovalnega dela vse pogosteje sodeluje v multidisciplinarnih projektih, zaradi česar je njegovo delo postalo vse bolj vizualno in oprijemljivo. Raziskuje tudi načine ustvarjanja materialnih sledi zvoka in preoblikovanja energijskih oblik. Simon nastopa in razstavlja na mednarodni ravni, sodeloval je na festivalih In Vitrø 2019 (IT), Fresh Winds Biennale 2018 in 2016 (IS), Nakanojo Biennale 2017 (JP), ACC Showcase 2018 (KR), Tsonami Festival 2017 in 2012 (CL), Madeiradig 2010 in 2011 (PT) ter Moers Festival 2011 (DE), njegova dela pa so izšla pri založbah Mappa (SK), Crónica (PT) in Line (ZDA). Leta 2017 je organizacija British Council podprla Simonovo udeležbo na festivalu Tsonami v Čilu, dvakrat pa je prejel dotacijo za umetnost Umetniškega sveta Anglije, in sicer za udeležbo na projektu Mamori Sound Project, Amazonas, Brazilija, leta 2007, in za organizacijo projekta kulturne izmenjave Active Crossover leta 2009. Leta 2011 je projekt podprla tudi fundacija PRS for Music, od takrat je gostoval v Argentini, Čilu, Kolumbiji, Nemčiji, na Norveškem in v Avstraliji, nazadnje leta 2015 na MoKS v Estoniji. Podprla ga je dotacija za mednarodni razvoj umetnikov organizacije British Council in Umetniškega sveta Anglije.

Spletna stran: https://www.simonwhetham.co.uk
Twitter: https://twitter.com/simonwhetham
Instagram: https://www.instagram.com/simonwhetham/

Foto: Jeff Rollings

Deli: