Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2022 Preddogodek: Delavnica aktivnega poslušanja in artist talk s Simonom Whethamom

12.10.2022 16:00

V sredo, 12. oktobra 2022, vas med 16. in 19. uro vabimo v MMC KIBLA na delavnico aktivnega poslušanja z zvočnim umetnikom in KIBLA2LAB rezidentom mreže RUK Simonom Whethamom. Po delavnici bo ob 19:30 sledil artist talk, v okviru katerega bo umetnik skozi izbrane projekte iz svoje bogate, skoraj dvajset let razvijajoče se umetniške prakse, spregovoril o njemu lastni obravnavi zvoka kot surovega materiala za ustvarjanje, ustvarjanju materialnih sledi zvoka ter interdisciplinarnemu povezovanju z drugimi umetniki in umetnicami.

Delavnica aktivnega poslušanja (16:00–19:00, MMC KIBLA)
Na začetku delavnice bo umetnik na kratko predstavil svojo delovno prakso, metode in razmisleke o samem aktu poslušanja, nato pa bo udeležence z zavezanimi očmi popeljal po znanih in neznanih lokacijah. To jim bo omogočilo, da se osredotočijo na zvočne značilnosti okolja, ne da bi jih pri tem motile vizualne asociacije. Z drugimi besedami, slišali in uživali boste v zvokih, kakršni so, pri tem pa še dodatno izkusili, kako na naše zaznavanje in sprejemanje zvokov vpliva že najmanjša sprememba položaja. Ob tem bo umetnik predstavil različne načine snemanja zvoka z uporabo različnih tehnik in mikrofonov, ki so poceni in enostavni za izdelavo, kot so kontaktni mikrofoni, senzorji z indukcijsko tuljavo in hidrofoni.

Delavnica je namenjena najširši publiki in različnim starostnim skupinam, kakršnokoli predhodno znanje ni potrebno. Število mest je zaradi zagotavljanja visoke kvalitete delavnice omejeno. Prijave zbiramo do 12. oktobra 2022 na e-naslov kibla@kibla.org.
 
Simon Whetham se od leta 2005 osredotoča na delo z zvokom kot materialom za ustvarjanje, pri čemer pogosto uporablja zvok iz okolja ter različne metode in tehnike za pridobivanje neopaženih in prikritih zvočnih pojavov. V sklopu svojega umetniško-raziskovalnega dela vse pogosteje sodeluje v multidisciplinarnih projektih, zaradi česar je njegovo delo postalo vse bolj vizualno in oprijemljivo. Raziskuje tudi načine ustvarjanja materialnih sledi zvoka in preoblikovanja energijskih oblik. Simon nastopa in razstavlja na mednarodni ravni, sodeloval je na festivalih In Vitrø 2019 (IT), Fresh Winds Biennale 2018 in 2016 (IS), Nakanojo Biennale 2017 (JP), ACC Showcase 2018 (KR), Tsonami Festival 2017 in 2012 (CL), Madeiradig 2010 in 2011 (PT) ter Moers Festival 2011 (DE), njegova dela pa so izšla pri založbah Mappa (SK), Crónica (PT) in Line (ZDA). Leta 2017 je organizacija British Council podprla Simonovo udeležbo na festivalu Tsonami v Čilu, dvakrat pa je prejel dotacijo za umetnost Umetniškega sveta Avstraliji, nazadnje leta 2015 na MoKS v Estoniji. Podprla ga je dotacija za mednarodni razvoj umetnikov organizacije British Council in Umetniškega sveta Anglije.

Spletna stran: https://www.simonwhetham.co.uk
Twitter: https://twitter.com/simonwhetham
Instagram: https://www.instagram.com/simonwhetham/

Deli: