Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

RUK portret: dr. Maša Jazbec, vodja DDTlab

07.07.2020 00:00

Maša Jazbec je končala študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom prof. Dušana Zidarja. Nato je nadaljevala z magistrskim študijem novomedijske umetnosti na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu (Kunstuniversität Linz) v Avstriji. V okviru magistrskega študija je opravila študijsko izmenjavo na IAMAS (Institute of Advanced Media Arts and Science) na Japonskem. Po končanem magisteriju je nadaljevala doktorski študij na Univerzi v Tsukubi (University of Tsukuba / 筑波大学 /Tsukuba daigaku) na Japonskem v laboratoriju profesorja Hiroo Iwata. V okviru doktorskega študija je opravila inženirsko rezidenco na priznanem raziskovalnem inštitutu ATR (Advanced Telecommunications Research Institute International) v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishiguro v Kyotu na Japonskem. Od leta 2013 soustvarja mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah.

Z umetniškimi projekti se je predstavila na mednarodnih intermedijskih platformah, kot so med drugimi tudi Ars Elektronica, Athens Media Art Festival, Sonica, Lab30, Tsukuba Media Art Festival, ISEA, Speculum Artium, MFRU, Kiblix in ArtStay.

V letu 2019 se je predstavila z dvema preglednima samostojnima razstavama v Sloveniji. Z eno v Galeriji Equrna v Ljubljani in z drugo v Galeriji Velenje v Velenju. Junija istega leta je soustvarila novo prostorsko ureditev v parku Trbovlje, kjer je v sodelovanju z Občino Trbovlje postavila večjo intermedijsko instalacijo Monolit. To je njena druga kiparska postavitev na prostem. V letu 2019 je bila nekajkrat gostja oddaje FrekvencaX na Valu 202, o njenem delu je bil objavljen obsežen članek v časopisu DELO. Prav tako je izvedla več gostujočih predavanj po Sloveniji in tujini, kjer je predavala o povezovanju umetnosti in znanosti na platformi androidne znanosti. Bila je pobudnica in organizatorka prvega mednarodnega Brain Computer Hackathona v Sloveniji, ki je potekal v Trbovljah.

Od oktobra 2019 je vodja DDTlaba (Trbovlje), enega izmed treh laboratorijev znotraj mreže RUK (Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture). V laboratoriju s sodelavci ustvarjajo na področju povezovanja umetnosti, znanosti in novih tehnologij. Trenutno razvijajo nove aplikacije na področju vmesnikov med možgani in računalnikom/strojem, s čimer širši javnosti omogočajo dostop do znanja s tega področja ne le v teoriji, ampak tudi v praksi.

O svojem delu je predavala na: UCLA – Design Media Arts Department, DEWESoft Summer School, School of Integrative and Global Majors Tokyo Forum, Rhizomatiks Research – Flying Tokyo Event, Large Space Tsukuba Opening Symposium, Rikkyo University Tokyo, Sonica Artist Talk in TEDx Trg svobode.

Leta 2018 je bila v strokovni žiriji za prestižno mednarodno nagrado Zlata Nika, ki jo podeljuje Ars Elektronica v Linzu. Od leta 2019 je članica Nacionalnega sveta za kulturo Slovenije. Od 2018 je gostujoča profesorica na magistrskem študiju oddelka Interface Culture na Univerzi v Linzu (Kunstuniversität Linz).

Znanstveno raziskovalne naloge je predstavila na strokovnih konferencah, kot so CHI (2016), Consciousness Reframed (2016), ISEA (2017), Human Robot Interaction (2017) in Systems Man and Cybernetics (2017).

Deli: