Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

Napovedujemo RUK festivalsko jesen 2022

22.09.2022 09:00

Tudi letošnjo jesen vas vabimo, da obiščete naše mednarodne intermedijske festivale v Trbovljah, Kopru in Mariboru:

 - festival novomedijske kulture Speculum Artium / 22.–24. 9. / Trbovlje
 - festival avdio-vizualnih in novomedijskih umetnosti IZIS / 23. 9.–16. 10. / Koper
 - festival umetnostni, znanosti in tehnologije KIBLIX / 16.–19. 11. / Maribor

14. edicija festivala Speculum Artium se v časih, ko se tehnološki napredek vse pogosteje povezuje s pustošenjem, skozi umetnost ponovno usmerja v dobrobit človeštva in narave. Festivalski program bodo sooblikovala srečanja z umetniki in znanstveniki, strokovni paneli, izobraževalne delavnice in vodeni ogledi, tudi letos pa bo vzporedno potekal mednarodni video festival DigitalBigScreen.

Jubilejna, 10. izvedba festivala IZIS  »si za osnovni element jemlje cev, tisto nekaj podolgovatega in votlega, ki navadno na skritem skrbi za vsakršne dovode in odvode, ki bodisi v drobovjih naših bivališč in mest bodisi v naših telesih, skrbi za to, da naša življenja kar se da gladko tečejo« (Karlo Hmeljak). Program obeta devet intermedijskih instalacij, tri večkanalne zvočne instalacije, tri delavnice in sedem performansov.

Letošnja edicija festivala KIBLIX bo prav tako jubilejna, festival namreč praznuje 20. obletnico. Tokrat se bo utemeljeval kot platforma Mreže RUK, ki je po štirih letih delovanja prinesla številne produkcije. Prikazana bodo dela, ki so plod treh raziskovalnih laboratorijev: DDTlab, HEKA in KIBLA2LAB.

Deli: