Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Rezidence

Umetniška rezidenca Robertine Šebjanič

12.05.2021 12:29

Med 1. in 31. julijem 2020 se je Robertina Šebjanič udeležila umetniško-raziskovalne rezidence, ki je potekala v Kopru in drugih mestih v Istri. Med rezidenco je pripravila konceptualno zasnovo za novo delo, ki ga bo nadaljnje razvijala s produkcijsko podporo PiNE, v okviru našega projekta.

V novem projektu se umetnica osredotoča predvsem na lastnosti, učinke in raziskave, ki se ukvarjajo s fenomeni fizike morja – z lastnostmi in različnimi stopnjami tokov morja, kako le-ti vplivajo na cirkulacijo vodnih mas ter kako se preko tega lahko dojema tudi predvidevanje otoplitve morja in ostalih okoljskih sprememb, nastalih zaradi podnebnih sprememb.

Ukvarja se tudi s preučevanjem razlik v vodnih masah in njihovih »arhivskih« zgodbah. Znotraj projekta se bo umetnica osredotočila na delovanje Jadranskega morja.

Med rezidenco je umetnica s podvodnim dronom ustvarila zvočne posnetke podvodne morske krajine v izolski marini in z hidrofonom (podvodnim mikrofonom) posnela zvočne podvodne krajine. S pomočjo posnetkov je tako pridobila veliko vizualnega in zvočnega materiala, ki bo služil pri razvoju projekta.

Umetnica bi želela projekt razširiti na principe uporabe umetne inteligence, behaviorizma in medvrstne komunikacije, ki bi tudi vsebinsko dopolnili sam fizikalni kontekst projekta.

V razvoju projekta se osredotoča na problematike antropocene dobe; kako naša dejanja vplivajo na prebivalce morij in kako lahko z umetno inteligenco omogočimo zajemanje kompleksnosti morskega življenja v okviru doktrine empatije in solidarnosti.
     

PRIHAJAJOČA SODELOVANJA

Septembra 2021 se bo Robertina Šebjanič v družbi izbranih umetnikov in Nobelovih nagrajencev udeležila umetniško-znanstvene ekspedicije na Galapagos v organizaciji Quo Artist Foundation in Royal Academy of European Doctors RAED.

Oktobra 2021 bo umetnica v sklopu festivala IZIS v Kopru predstavila novi projekt Aquaformations (v sodelovanju z Sofio Crespo).

Prav tako pa sodeluje tudi z ekipo Kino Šiška, kjer je leto 2021 pričela z umetniško rezidenco.
 

ROBERTINA ŠEBJANIČ

Robertina Šebjanič (1975) je mednarodno priznana in nagrajena umetnica. Njena umetniška in raziskovalna praksa se osredotoča na kulturne, (bio)politične in biološke stvarnosti vodnih okolij, ki služijo kot izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, pogosto realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedeni s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom.

Leta 2016 je bila nagrajena s posebno omembo na Prix Ars Electronica ter nominaciji nagrad STARTS2020 in STARTS2016. 2018 je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap / Emare program), leta 2017 pa je bila ena izmed umetnikov platforme SHAPE. Njeno delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz Reus-a v Španiji. Živi in deluje v Ljubljani.

Spletna stran: https://robertina.net/
Facebook: https://www.facebook.com/robertina.sebjanic
Instagram: https://www.instagram.com/robertina.sebjanic
Twitter: https://twitter.com/roiiroiiro

Deli: