Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Izobraževanje

Prvi mednarodni hekaton BR41N.IO v Trbovljah

21.10.2019 10:00

Eksperimentiranje z vmesniki med možgani in računalnikom pod vodstvom strokovnjakov.

11. Speculum Artium 2019, je ponudil prvovrstni dogodek BR41N.IO hekaton, zasnovan kot idejno-razvojni maraton za raziskovalce, tehnologe, inženirje, študente, umetnike in znanstvenike, z namenom skupnega ustvarjanja novih aplikacij za možgansko-računalniški vmesnik (BCI). 

V kratkem času in v sodelovanju kreativnih ljudi iz različnih področij in  različnimi predznanji, so se na prvem mednarodnem hekatonu  BR41N.IO v Sloveniji, natančneje v Delavskem domu Trbovlje, ustvarile nove zanimive uporabne aplikacije vmesnikov med možgani in računalnikom/strojem. 

Udeleženci so imeli možnost, da se prijavijo na različne projekte v okviru katerih so potem skupinsko raziskovali in ustvarjali nove aplikacije. Večina projektov je temeljila na uporabi “The Unicorn Brain” vmesnikom med možgani in računalnikom/strojem, in “Unicorn Suite” aplikaciji, dodatni software pa so si udeleženci po navodilih inštalirali na svoje prenosne računalnike pred prihodom na hackaton. BCI “The Unicorn Brain”  naprave so zagotovili organizatorji hackathona. 

Sodelovali so lahko vsi, ki so se hoteli podrobneje seznaniti s tehnologijo BMI (možgansko strojni vmesnik), BCI (možgansko računalniški vmesnik), robotiko, AR (razširjeno resničnost), VR (virtualno resničnost), strojnim učenjem, obdelavo podatkov, senzorji, strojno-človeškimi vmesniki, kontrolerji, procesiranjem signalov, haptiko, rehabilitacijo in podobnimi področji. Vse skupine so ustvarjale pod mentorstvom strokovnjakov razvijalcev BCI tehnologij – g.tec. 

Sproščeno ozračje na strani razvijalcev g.tec in udeležencev hekatona  BR41N.IO, je pripeljalo do rezultatov razmišljanja ‘’outside the box’’, kjer sta prestižno mednarodno denarno nagrado osvojila Jon Tavčar in Marko Krajinovič (IMAGINATION SOLUTION project; Unity games Team). Prvo denarno nagrado sta osvojila Vesna Krebs in Borut Kumperščak (INTERFERENCE project; Unity games team), drugo denarno nagrado so osvojili Miha Godec, Valerie Wolf Gang in Žiga Pavlovič (TEAM DAVID project; Unity rehab Team), tretjo denarno nagrado pa je osvojil Jaka Cikač (OTSALA project; Dream painting Member).

Več vizualnih utrinkov dogodka hekaton BR41N.IO:

https://www.br41n.io/Trbovlje-2019

Deli: