Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2021 / Nokturno v črni in zlati (Nežni iteracija #5)

02.04.2021 12:40

KIBLIX 2021 / Performans
ATOM-r (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z Abrahamom Avnisanom
Nokturno v črni in zlati (Nežni iteracija #5)
Petek, 9. 4. 2021, ob 19. uri
ZOOM povezava: https://zoom.us/j/98000593780Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite v petek, 9. aprila, ob 19. uri na platformi ZOOM in si v živo ogledate performans v mešani resničnosti Nokturno v črni in zlati (Nežni iteracija # 5)/Nocturne in Black and Gold (The Tenders iteration #5), umetniškega tandema ATOM-R (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom. Performans si bo možno ogledati tudi na kiblix.org/streaming. Dokumentacija performansa bo kasneje razstavljena v sklopu razstave KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes na KIBLA Portalu.

Se zgodovina ponavlja ali jo samo ponovno pripovedujemo? Ali lahko priredba pesmi obnovi del izvirnika ali izvora ali ga le globlje pokoplje? Projekt Nežni (The Tenders), ki sta ga ustvarila ATOM-r (Judd Morrissey in Mark Jeffery) v sodelovanju z Abrahamom Avnisanom, je serija osebnih zoom performansov v mešani resničnosti, ki uporabljajo priredbe znanih pesmi kot sredstvo raziskovanja načinov, kako so osebne in politične zgodovine pisane, prepisane in ponovno napisane. Delo sopostavlja hommáge Loyu Bowlinu, rhinestone kavboju, in 3D skene mesta Fort Dearborn, zgodnje ameriškega garnizona, iz katerega se je kasneje razvilo mesto Chicago. S postavitvijo razkošne tradicije rhinestone kavboja ob bok zgodovini avtohtonega genocida in izgona staroselcev projekt Nežni (The Tenders) želi razviti in pokviriti kolonialne pripovedi, zasidrane globoko v ameriški domišljiji.

Judd Morrissey  je pisatelj in  umetnik, ki ustvarja poetične sisteme na različnih platformah in vključujejo elektronsko pisanje, internetno umetnost, performanse in obogateno resničnost. Poučuje na School of the Art Institute v Chicagu in je soustanovitelj performativnega kolektiva Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). Je prejemnik štipendije za umetniške pisatelje Creative Capital / Andy Warhol Foundation, nagrade Fulbright Scholar’s Award za digitalno kulturo in štipendije fundacije Mellon Foundation for Arts Practice and Scholarship. Juddova samostojna in kolektivna dela so bila vključena v številne festivale, konference in razstave v Art Institute of Chicago, Victoria and Albert Museum (London), Zero1 Garage (San Jose), Eyebeam (NYC), Le Cube ( Pariz), Anatomy Theater & Museum (London), Museum of Contemporary Art Chicago, and House of World Cultures (Berlin) in drugih. Kritiški odzivi na njegovega dela so bili med drugimi objavljeni v New York Timesu, The New Republic, RAINTAXI in Iowa Review.

Mark Jeffery je umetnik, ki deluje na področju performansa in umetniških instalacij, kurator in izredni profesor na šoli Art Institute of Chicago. Od leta 1994 do danes je Mark Jeffery razvil nekonvencionalno sodelovanje z vizualnimi umetniki, učenjaki, video umetniki, zvočnimi umetniki, novomedijskimi umetniki, plesalci, koreografi, kuratorji in pisatelji. Leta 2012 je soustanovil jezikovni, performativni in tehnološki kolektiv Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). ATOM-r je premierno predstavil prvo delo The Operation leta 2014, leta 2017 pa Kjell Theøry, performans in razstavo, ustvarjeno v okviru dveh rezidenčnih bivanj v The International Museum of Surgical Science in The Graham Foundation. Kolekitv ATOM-r trenutno raziskuje in razvija nov umetniški projekt Rhinestone Cowboy, ki naj bi ga končali pozimi leta 2021. Mark je tudi organizator trienalnega festivala performansa IN>TIME, ki ga gostijo številna prizorišča v Chicagu. Zadnja izvedba festivala je bila pozimi 2019. Mark je bil od leta 1996 do leta 2009 član mednarodno priznane skupine Goat Island Performance Group. Njegove nedavne razstave in performansi so se med drugimi odvili v: Graham Foundation, Chicago, Victoria in Albert Museum, London, Chisenhale Dance Space, London, Alfred De Vrove, Praga, International Museum of Surgical Science, Chicago, Performance Arcade, Wellington, NZ, Australian Center for Moving Image, Melbourne in 606 Trail, Chicago. Od poletja 2019 sodeluje s Shannon Stratton, Kelly Kaczynski in Kelly Llyod pri triletnem raziskovalno-razstavno-performativnem projektu v The Poor Farm v Wisconsinu, ki bo rezultiral v obsežni razstavi, ki bo na ogled poleti 2022. Od poletja 2018 je Mark v svojem domu, v četrti Ukrainian Village v Chicagu, ustvarjal performanse in vzpostavil razstavni prostor Ohklahomo. Nov prostor omogoča povezovanja in sodelovanja med uveljavljajočimi se in že uveljavljenimi umetniki, ki lahko tako ustvarjajo nova eksperimentalna umetniška dela, ki pa vedno vsebujejo element večerje.

Abraham Avnisan je interdisciplinarni umetnik, katerega umetniška praksa je situirana na presečišču slike, besedila in kode. Z uporabo različnih nastajajočih tehnologij, vključno s 3D-skeniranjem, nadgrajeno resničnostjo in navidezno resničnostjo, ustvarja aplikacije za mobilne naprave, interaktivne instalacije in performanse z uporabo najnovejših tehnologij, ki skušajo skozi utelešenje jezikovnih strategij subvertirati dominantne narative. Abraham je svoja dela predstavljal na državni in mednarodni ravni. Izbrane razstave, bienali in uprizoritve vključujejo: Inside Practice na Art Institute of Chicago v Chicagu, IL (2020),  Refiguring the Future v 205 Hudson Gallery v New Yorku , NY (2019);  Between Bodies v Henry Art Gallery v Seattlu, Washington (2018–19). Abraham je na Brooklyn College magistriral iz poezije (MFA), na Art Institute of Chicago pa iz področja umetnosti in tehnologije (MFA). Je docent na Oddelku za nastajajoče medije in tehnologijo ter Oddelku za novinarstvo in masovno komuniciranje na Kent State University.

Več: kiblix.org

Deli: