Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2022 Spremljevalni program / MIGAV: Zahra Mani in Jaka Berger

10.11.2022 20:00

Vljudno vas vabimo na peti dogodek letošnje sezone glasbenega cikla MIGAV, AV performans Odsevi praznih prostorov Zahre Mani in Jake Bergerja, ki bo v četrtek, 10. novembra 2022, ob 20. uri v MMC KIBLA.

PLAKAT (PDF)
LETAK (PDF)

Mani in Berger raziskujeta akustične imaginacije zapuščenih prostorov. Neobdelane bobne, akustične predmete, bas kitaro in vsakdanji zvok s pomočjo modularne sinteze in živih učinkov preoblikujeta v zvočni svet, ki v procesu de- in rekonstruirane akustične izmenjave oblikuje prostor performansa, ki ga stopnjujejo abstraktne industrijske vizualne podobe sardinskega filmskega umetnika Gavina Canuja.

Zahra Mani in Jaka Berger v dinamičnem glasbenem in medmedijskem dialogu združujeta več instrumentov in zvokov ter potopitvene vizualne podobe. Bergerjeva edinstvena in občutljiva tolkala nadgrajujejo modularni sintetizatorji in učinki, ki jih med igranjem sproži z oscilacijami. Terenski posnetki Zahre Mani združujejo vsakdanje in najdene zvoke, ki jih secira in rekonstruira v svojem studiu ter jih preoblikuje v instrument, ki ga obogati s svojo električno bas kitaro z učinki, ki jih zasnuje za vsak nastop. Duo skupaj ustvari kompleksen in dinamičen interaktivni trenutek, ki občinstvo pritegne v njun domišljijski svet.

Zahra Mani – bas kitara, terenski posnetki (UK/PK); www.zahramani.com
Jaka Berger – bobni, objekti, modularni sintetizator (SI); www.jakaberger.com
Vizualne podobe: Gavino Canu (IT); https://www.gavinocanu.it

Zahra Mani je skladateljica in multi-instrumentalistka, ki ustvarja pulzirajoče, spreminjajoče se zvočne krajine, ki izhajajo iz njenega rastočega arhiva instrumentalnih in najdenih zvokov, ki jih že leta snema in razvija. Pri svojem delu se osredotoča na vmesne prostore. Zahra Mani prestopa meje, pod vprašaj postavlja estetske in kulturne predsodke v nenehnem toku zvoka, besede in gibanja ter ustvarja premikajoče se, utripajoče, eksplozivne, šepetajoče, mrmrajoče, kričeče, prikupne in božajoče zvočne svetove. Zvoke nabira na terenu ter fragmente naravnega in mehanskega zvočnega materiala spreminja v dinamične akustične spomenike, kjer glasovi, instrumenti, stroji, morje, veter in pokrajine zvenijo instrumentalno, njena električna bas kitara pa se spreminja v dežne kaplje, motorje in utripajoče monsunske vetrove.

Jaka Berger je v zadnjih petnajstih letih eden najbolj dejavnih, ustvarjalnih in vsestranskih bobnarjev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni sceni. Leta 2006 je pri italijanski založbi Splasch records skupaj s Samom Šalamonom in Achillom Succijem izdal svoj prvenec. Od leta 2014 redno objavlja glasbo za preparirane bobne, ki jih konstruira sam. Njegove albume redno recenzirajo mednarodni mediji s področja improvizacije in elektroakustične glasbe. Sodeluje v eksperimentalnem projektu zvočne instalacije Partija/Igra z vizualnim umetnikom Matejem Stupico ter je član skupin Ludovik Material in Darla Smoking. Nastopal je v neodvisnih gledaliških predstavah Gremo vsi!, Novo mesto Readymade in Nein ter na turneji z legendami EBM Borghesia. Leta 2015 je izdal album z grafično kompozicijo Treatise avtorja Corneliusa Cardewa. Leta 2016 je izvedel svojo najzahtevnejšo skladbo Audible za deset glasbenikov. Leta 2017 je zaključil turnejo po Japonski in izdal drugi album z mednarodnim triom VOB. Trenutno izvaja prosti jazz v sodelovanju z Mezeiem Šalamonom, Berger trio, Fresh Dust trio (založba FMR, ZK), Bootleg Unit (založba FMR; ZK). S pianistom Dejanom Berdenom je izdal elektroakustični album, posvečen skladatelju Mortonu Feldmanu, v svoj preparirani bobnarski set pa vključuje modularni sintetizator. Od leta 2020 se Jaka vrača h kompoziciji Corneliusa Cardewa Treatise; izdal je tudi album Breakfast with Cardew, ki je v mednarodnih medijih prejel zelo dobre kritike. Leta 2021 je izdal knjigo pesniških remiksov in zvočnih prevodov z naslovom Poetrix, v kateri so zbrane pesmi najboljših slovenskih neodvisnih avtorjev. V zadnjih letih deluje kot mentor na delavnicah bobnanja in glasbene improvizacije ter redno poučuje bobne v okviru zasebnih ur. Svoje znanje in izkušnje na področju bobnov, glasbe, skladanja in improvizacije nenehno nadgrajuje s številnimi različnimi glasbeniki in improvizatorji z vsega sveta ter razvija koncept delavnic kot širokega kolektivnega ustvarjalnega prostora, ki temelji na improvizaciji in komunikaciji. S svojimi idejami in pristopom vključuje glasbo v naše vsakdanje življenje ter z njo uči in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju, sobivanju in sodelovanju.

Vstop je prost.

__
Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor

Foto: Janez Klenovšek

Deli: