Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2022 Spremljevalni program / MIGAV: rouge-ah x m.a.n.j.a.n.a

14.10.2022 19:00

V petek, 14. oktobra 2022, ob 19. uri nadaljujemo z že četrtim dogodkom cikla MIGAV v tej sezoni. Tokrat prav posebno izkušnjo pripravljata eksperimentalna harfistka in interdisciplinarna umetnica rouge-ah ter vsestranska ustvarjalka m.a.n.j.a.n.a, ki bosta z glasbeno-vizualnim fantastičnim performansom zavzeli KIBLA PORTAL.

PLAKAT (PDF)
LETAK (PDF)

V raziskovanju materialov za prihajajočo studijsko ploščo se rouge-ah (Urška Preis) posveča svojim sanjam. Zvočne krajine okupira s hrepenečimi melodijami, monstruoznimi kriki in vsemogočnim hrupom. Kar se zdi kot lahkoten harfistični potop v spanec, se kmalu izkaže za nočno moro bučanja, dromljanja in popačenih besed. m.a.n.j.a.n.a (Manjana Zadravec) glasbeno zgodbo interpretira skozi konfrontacijo lastnih nočnih mor. Smrt, trupla, bolezni, distorzirane obraze in ponovno rojstvo, ki okupirajo njeno sanjsko vesolje, skozi tančico resničnosti uteleša v kostumografiji in scenografiji. Skupaj ponudita unikaten vpogled v preplet dveh fantastičnih svetov in celostno katarzično izkušnjo.

Urška Preis, ki solistično deluje pod psevdonimom rouge-ah, je glasbenica, harfistka, vizualna umetnica in glasbena piska. Zaključila je magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in se udeležila izmenjav na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku in leipziški Hochschule für Grafik und Buchkunst. Jeseni 2018 je pri založbi Kamizdat izdala svoj prvenec bare, trenutno pa čas namenja raziskavi in kompoziciji za svojo drugo studijsko ploščo. S producentom elektronske glasbe Tinetom Vrabičem – Nitzem je del glasbenega dueta II/III, ki je leta 2020 pri založbi AmbientSoup debitiral s kratkim ploščkom It could be paradise. Ob boku Roka Zalokarja sestavlja tudi fluidno zasedbo Zhlehtet, ob glasbenem udejstvovanju pa pripravlja glasbene oddaje in prispevke za Radio Študent, ARS – 3. program Radia Slovenija, Odzven in platformo Neodvisni, oblikuje glasbeni program festivala Rdeče zore, piše, fotografira, razstavlja, oblikuje in govori.

https://rouge-ah.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/rouge-ah
https://www.instagram.com/rouge.ah/

Manjana Zadravec je raziskovalka nevidnega med Dunajem in Ljubljano. Zanimajo jo celokupni sistemi družbenih odnosov in kako se ti odražajo v posameznem bitju. Izkušnje v umetnosti si je začela nabirati že v mladosti, kot igralka se je udejstvovala v KUD Pozitiv. Kasneje kot garderoberka kostumografov Alenke Korla in Alana Hranitelja pri večih produkcijah RTVS. Kot animatorka pri Prešernovih nagradah pod taktirko Matjaža Pograjca. Bila je tudi asistentka stilistke Barbare Podlogar na mednarodnih projektih. Vodila je delavnice evropske kulinarike v Urugiju na Japonskem in delavnice kreativne japonske kuhinje ob Dnevu Japonske v Ljubljani. Na Dunaju, kjer je trenutno pognala korenine, preučuje vplive podzavestnega udejstvovanja osebne preference skozi posameznikovo izbiro unikatne obleke. Med drugimi uspešno vodi prodajni atelje vintage oblačil Vintage shop & Vedic astro m.a.n.j.a.n.a. v centru Dunaja.

https://instagram.com/m.a.n.j.a.n.a

Vstop je prost.
__
Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor

Foto: Janez Klenovšek

Deli: