Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2021 / Delavnice: Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101

09.02.2021 14:53

KIBLIX 2021 / Delavnice
Dina Karadžić in Vedran Gligo: Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101
16. 2., 23. 2. in 2. 3. 2021, 18:00–20:00Gl1t̷c̛ḩ ̸ ͢Aŕt 101 je serija treh modularnih ‘glitch art’ delavnic, katerih namen je iskanje, dokumentiranje in kataliziranje nenavadnih in estetskih napak v digitalnih sistemih vizualnih datotek. Udeleženci_ke bodo spoznali_e delo z digitalnimi datotekami, svobodno programje ter procese digitalnega likovnega ustvarjanja, ki temelji na poznavanju pojmov (format, pomnilnik, kodek, program in licenca) kot gradbenih elementov sodobnega digitalnega ekosistema. Vsaka delavnica se bo začela s kratko predstavitvijo metod, tehnik in praks glitch ustvarjanja, s poudarkom na terminologiji in praksi databendinga. Delavnice bosta vodila umetnika, hekerja in organizatorja dogodkov Dina Karadžić in Vedran Gligo.

Za sodelovanje ne potrebujete specifičnega predznanja ali posebne opreme, potrebujete le osebni računalnik z mikrofonom in stabilno internetno povezavo. Delavnice so sestavljene iz treh dvournih srečanj, ki bodo potekala ob torkih (16. 2., 23. 2., in 2. 3.) preko odprte platforme talk.formatc.hr.

Prijave: irena.boric@kibla.org.
Udeležba je brezplačna.


PROGRAM

Delavnica 1: Praktičen uvod v databending
Torek, 16. 2. 2021, 18:00–20:00

Delavnica pojasnjuje osnovno terminologijo dela s podatki ter daje vpogled v širše razumevanje strukture digitalnih datotek in sistemov. Na delavnici bodo udeleženci uporabljali brezplačno in svobodno programje za enostavne zvočne in tekstualne intervencije v digitalne vizualne datoteke ter tako ustvarjali glitch umetnost.

Udeležence prosimo, da si pred delavnico naložijo naslednje programe:
GIMP [Linux / macOS / Windows]
GHex [Linux] / Hexfiend [macOS] / HxD [Windows]


Delavnica 2: Osnove podobe kot zvoka
Torek, 23. 2. 2021, 18:00–20:00

Eksperimentalna delavnica obdelave digitalnih podob bo predstavila enostavno in efektno sonifikacijo vizualnih materialov. Udeleženci_ke bodo s pomočjo  vodij delavnic uporabljali orodja za re/deskonstrukcijo podob ter ustvarili serije digitalnih reinterpretacij digitalne podobe, pripravljali in uporabljali različne formate digitalnih slikovnih datotek in svobodno programje, namenjeno za delo z zvokom.

Udeležence prosimo, da si pred delavnico naložijo naslednje programe:
GIMP [Linux / macOS / Windows]
Audacity [Linux / macOS / Windows]


DELAVNICA 3: Tehnike video napake
Torek, 2. 3. 2021, 18:00–20:00

Glitch video delavnica opisuje in v prakso prevaja atraktivno reinterpretacijsko video tehniko – datamosh. Udeleženci bodo za delo – transkodiranje, modifikacijo in konzervacijo video materialov – uporabljali brezplačno in svobodno programje, da bi lahko ustvarili trajnostne multimedijske napake.

Udeležence prosimo, da si pred delavnico naložijo naslednje programe:
HandBrake [Linux / macOS / Windows]
Avidemux 2.5.6 [Linux - Wine / Windows] / 2.5.6 [macOS]
VLC [Linux / macOS / Windows]


Dina Karadžić živi in deluje v Zagrebu ter na spletu. Leta 2012 je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu (MFA). Od leta 2011 je članica Hrvaškega društva likovnih umetnikov (HDLU), od leta 2018 pa članica Hrvaškega društva samozaposlenih umetnikov (HZSU). Od leta 2014 vodi umetniško organizacijo Format C (organizacijo, ki se usmerja v digitalno umetnost, multimedijske eksperimente in kolektivno ustvarjanje). Aktivno (so)deluje na področju novomedijske umetnosti; inicira dogodke in razstavlja na področju vizualne, digitalne in spletne umetnosti.
https://formatc.hr/j3d1n4/

Vedran Gligo je samouk, DIY haker, umetnik, organizator in vodja projektov.‬ V svoji vsakdanji  ‬praksi ‬uporablja ‬principe odprtokodne programske opreme ‬in ‬krepi ‬lokalno skupnost skozi prirejanje brezplačnih in odprtih digitalnih delavnic v zagrebškem ‬AKC ‬preko hacklab01.org ‬projekta. Deluje ‬na ‬področju ‬svobodne ‬kulture, ‬promocije ‬GNU/‬Linux ‬sistema, glitch ‬ustvarjanja, participatorne spletne ‬umetnosti, ‬neodvisne ‬kulturne ‬produkcije, (‬h)‬aktivizma (‬...)‬.
https://v3d.space/


Delavnice so del KIBLINEGA izobraževalnega programa, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestne občina Maribor.

Festival KIBLIX 2020-2021 poteka v okviru projekta RUK (2019—2022). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli: