Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Umetniki

Varvara & Mar

12.05.2021 11:24

Varvara & Mar je umetniški duo, ki sta ga leta 2009 ustanovila Varvara Guljajeva in Mar Canet. V svoji praksi se soočata z družbenimi spremembami in vplivi tehnološke dobe. Varvaro in Mara navdušujejo umetna inteligenca, kinetika, različne prakse sodelovanja in digitalnega konstruiranja, ki so sestavni deli njunega ustvarjanja. Svoja umetniška dela sta razstavljala na številnih mednarodnih razstavah in festivalih, kot so MAD v New Yorku, FACT v Liverpoolu, Santa Monica v Barceloni, Barbican in V&A Museum v Londonu, Onassis Cultural Centre v Atenah, muzej Ars Electronica v Linzu, ZKM v Karlsruheju itd. Prav tako sta izvedla naročene umetniške projekte, kot so Neuronal Landscapes (2018) za Estonski muzej zgodovine, Wishing Wall (2014) za Google in Barbican v okviru razstave Digital Revolution in še več. Leta 2017 sta v Talinu izvedla javno umetniško naročilo za gledališče NUKU in bila večkrat nagrajena z drugo in tretjo nagrado za javno umetnost v Estoniji.

Varvara (rojena v Tartu v Estoniji) je doktorirala iz umetnosti na Estonski akademiji za umetnost. Njeno disertacijo Od interakcije do post-participacije izginjajoča vloga aktivnega udeleženca najdete tukaj. Varvara je prav tako magistrirala iz digitalnih medijev na ISNM v Nemčiji, iz informacijske tehnologije pa je diplomirala na estonskem IT College-u.

Mar (rojen v Barceloni) je opravil dve diplomi: na Šoli za dizajn (ESDi) v Barceloni je diplomiral iz umetnosti in oblikovanja, iz razvoja računalniških iger pa na univerzi Central Lancashire v Veliki Britaniji. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Linzu je tudi magistriral na programu Interface Culture. Trenutno je doktorski kandidat na Baltski šoli za film, medije in umetnost (BFM) na univerzi v Talinu in raziskovalec štipendist Cudan Open Lab. Poleg tega je Mar soustanovitelj Derivarta in Lumma.

Varvara in Mar sta člana Estonskega umetniškega združenja.

Spletna stran: http://var-mar.info/

Deli: