Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Produkt

BCI slikar

03.05.2021 08:24

Ekipa: DDTlaboratorij in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje v sodelovanju z avstrijskim podjetjem g.tec.
Avtorji: dr. Uroš Ocepek, dr. Maša Jazbec, Matic Bernot in Jon Tavčar

Upravljanje naprav z mislimi ni več znanstvena fantastika, ampak je del sedanjosti, saj to področje pokriva razvoj naprav, ki temelji na tehnologiji BCI (Brain Computer Interface). Inovacija BCI slikar temelji na virtualni tipkovnici, s pomočjo katere uporabnik z mislimi preko BCI-vmesnika izbira možnosti – kretnje čopiča, ki spominjajo na potege čopiče priznanega zasavskega akademskega slikarja Janeza Kneza.

Ciljna skupina uporabnikov inovacije so tudi gibalno ovirane osebe in posamezniki, ki imajo primanjkljaje na govornem/sporočevalnem področju. Namen inovacije ni samo premostiti težave pri gibalno in govorno oviranih, ampak tudi predstaviti in približati sodobno tehnologijo širši množici, ki sicer nima priložnosti spoznati in testirati tovrstno sodobno tehnologijo.

Aplikativnost:
• rehabilitacija,
• inovativno orodje za umetniško ustvarjanje,
• inovativno orodje za ohranjanje kulturne dediščine.

Deli: