Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Novica

Artist Talk: Armina Pilav in Damir Ugljen (Un-war Space Lab)

21.04.2022 19:00

Vljudno vabljeni_e na predstavitev umetnice dr. Armine Pilav in umetnika Damirja Ugljena, ki bo v četrtek, 21. aprila 2022, ob 19. uri v MMC KIBLA. Armina in Damir, ki delujeta v okviru transmedijske raziskovalne prakse Un-war Space Lab, sta trenutna RUK rezidenta v KIBLA2LABu.

V sklopu umetniške rezidence razvijata projekt Dravske refleksije, pri čemer raziskujeta reko Dravo in posledice izkoriščanja tega vodnega telesa preko relacijskih ekologij in tehnologij razširjene resničnosti. Dotični projekt je del širšega programa Toksična zemljišča. Predstavila bosta transmedijsko raziskovalno prakso Un-war Space Lab, ki temelji na materialnih transformacijah rek, zemlje, arhitekture, medvrstne družbe med vojno in po njej.

Un-war Space Lab je transmedijska raziskovalna praksa, ki temelji na materialnih transformacijah rek, zemlje, arhitekture, medvrstne družbe med vojno in po njej, ki jo vodi Armina Pilav, feministka, arhitektka in raziskovalka ekologij vojnega uničenja. Deluje kot fluidni kolektiv raziskovalcev in praktikov iz različnih disciplin krajinske arhitekture, filma, arheologije, vizualnih umetnosti, okoljske humanistike in še bi lahko naštevali. Večletno raziskovanje reke Neretve in njenih medvrstnih ekologij se razvija v sodelovanju z Damirjem Ugljenom – arheologom in samostojnim raziskovalcem, ki preučuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin s posebnim poudarkom na prilagodljivih odzivih nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere.

Armina Pilav je feministka, arhitektka in predavateljica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Univerze v Sheffieldu ter ustanoviteljica laboratorija Un-war Space Lab. Uporablja medmrežna orodja, psihoprostorskost in radikalno opazovanje, da bi razkrila ekologijo transformacij rek, zemljišč in z njimi povezanih naravnih oblik, arhitekture in družbe, kot je prikazano v tekočem projektu Toksična zemljišča (www.toxiclands.eu).

Damir Ugljen je arheolog in neodvisni raziskovalec, ki ga zanimajo področja arheologije, socialne antropologije in okoljskega raziskovanja. Raziskuje kulturni pomen in ekološke posledice materialnega preoblikovanja pokrajin, pri čemer se posebej osredotoča na prilagoditvene odzive nečloveških in človeških subjektov na novo nastale razmere

Deli: