Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Razstava

Aplikacija LutkAR v Lutkovnem muzeju Maribor

17.05.2023 10:00

V sredo, 17. maja 2023, ob 10. uri vas vabimo na odprtje razstave v razširjeni resničnosti, ki jo boste lahko doživeli s pomočjo aplikacije LutkAR. Po uradnem odprtju, bo sledilo krajše druženje v Lutkovnem muzeju Maribor, na severu Vojašniškega trga.

Lutkovno gledališče Maribor je za Lutkovni muzej v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB pripravilo aplikacijo LutkAR, ki prikaze razstavljenih eksponatov snovne kulturne dediščine, nadgradi s sodobnimi tehnologijami in novo-medijskimi postopki.

LutkAR je zabavna in poučna aplikacija, skozi katero smo razstavi želeli vdahniti življenje, kot lutkar s svojo animacijo vdihne življenje prej neživemu predmetu, lutki. Tako bo preko aplikacije razstavni prostor dodatno oživel. Osredotočili smo se na obogateno resničnost, na avdio-vizualno produkcijo in kombinacijo izvirnega slikovnega materiala ter fotogrametrije.

LutkAR-ja lahko preizkusite v Lutkovnem muzeju Lutkovnega gledališča Maribor v odpiralnem času in sicer v petek med 17. in 19. uro in v soboto med 9. in 13. uro ter med 17. in 19. uro.

Aplikacija LutkAR, ki jo je pripravilo Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB, je nastala v sklopu pilotnega projekta, izbranega na javnem pozivu  KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_ 2022),  ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo).

Foto: Boštjan Lah

Deli: