Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Produkt

VR izkušnja v 360° tehnologiji: Nube 360°

03.05.2021 08:11

Ekipa: DDTlab, Tomo Križnar, Bojana Križnar Pivk in Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM)

Tomo Križnar je aktivist za človekove pravice in svetovni popotnik, ki se že desetletja ukvarja s staroselskimi kulturami po svetu. Kot Človek vseskozi vztrajno zasleduje svojo vizijo občutenja njihovega vsakdana in prikazovanja njihove ranljivosti skozi različne družbene medije. Vedno znova išče inovativne medijske pristope, da bi zaščitil preživela staroselska ljudstva pred zunanjimi vdori v njihovo intimo.

Delček vpogleda v staroselske kulture ste lahko doživeli z očali za virtualno resničnost (VR očala) na festivalu DigitalBigScreen 2019. Prvenstvene 360° video posnetke je Tomo Križnar zabeležil skupaj s svojo ženo, aktivistko in borko za človekove pravice Bojano Pivk Križnar. Tehnologija nas kot gledalca in poslušalca doživeto popelje v staroselski svet igranja, petja in plesa v Nubskih gorah, na Modrem Nilu, v Sharafatu in Komoganzi.

Aplikativnost:
• antropološki dokument prikazovanja življenja plemen Nubskih gora,
• inovativen način spoznavanja kultur, ki so nam oddaljena,
• inovativen način učenja o življenju unikatnih in redkih plemen.

Deli: