Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Produkt

VR izkušnja v 360° tehnologiji: Vertigo Bird 2020

03.05.2021 07:54

Ekipa: DDTlab, Dunking Devils, HSE, Arctur in Iztok Kovač

Povzpnite se na najvišjo točko naše preteklosti, da bi videli prihodnost!

»Ko smo razmišljali v okviru dane teme festivala, kako predstaviti Trbovlje, smo želeli povezati našo preteklost s prihodnostjo. Ko Trbovlje skušajo preseči preteklost in zrasti v prihodnost, je monumentalni dimnik, najvišji v Evropi, v povezi z umetnostjo, znanostjo in tehnologijo, s čimer se ukvarjamo v DDT, zagotovo odskočna deska. Vzpnemo se na najvišjo točko preteklosti, da pogledamo v prihodnost. Kar sproži malo strahu, vznemirjenja in tudi predvidevanja. Vsebinsko se projekt navdihuje iz istoimenskega plesnega projekta plesalca in koreografa Iztoka Kovača, ki je leta 1996 zaplesal na vrhu 360 m visokega dimnika, kar lahko vidimo v prekrasnem filmskem prizoru v istoimenskem filmu Vrtoglavi ptič. Za projekt smo iskali ekipo, ki bi sodelovali in Dunking Devils so bili resnično edini dovolj nori in usposobljeni, da so se tega lotili. Nastal je izjemen projekt.« (Maša Jazbec, vodja laboratorija raziskovalne umetnosti in kulture DDTlab v Trbovljah).

V okviru projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, pod okriljem katerega je nastal DDTlab, se je na Ars Electronici 2020 predstavil projekt Vrtoglavi ptič / Vertigo Bird 2020. Vertigo Bird 2020 je DDTlab posnel v sodelovanju z akrobatsko skupino Duking Devils in s pomočjo najnovejše tehnike 360-stopinjskega videa. Vzpon na ultimativni simbol industrijske preteklosti Zasavja, je na simbolni ravni tudi potovanje proti prihodnosti, ki jo simbolizira na videz neomejen pogled z vrha dimnika. Za sodelovanje in dovoljenje vzpona na dimnik se zahvaljujemo HSE Trbovlje.

Aplikativnost:
• inovativen način dokumentiranja plezanja na najvišji dimnik v Evropi,
• inovativen način arhiviranja industrijske dediščine,
• možnost izkušnje plezanja na dimnik tudi za invalidne osebe.

Deli: