Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Pilotni projekti

Vodovodni stolp Brežice – virtualizacija

21.04.2023 18:30

Predstavitev virtualne umetniške podobe

Vljudno vabljeni na predstavitev pilotnega projekta Vodovodni stolp Brežice – virtualizacija, ki bo v petek, 21. aprila 2023, ob 18.30 v Vodovodnem stolpu v Brežicah.

Vodovodni stolp predstavlja poseben arhitekturni spomenik tehnične kulture v Sloveniji in velik potencial za obdelavo z novomedijskimi tehnologijami.

V pilotnem projektu mreže RUK ga Društvo KIT4 v sodelovanju s KIBLA2LAB, prikazuje kot prvo umetniško virtualno podobo zaščitenega spomenika na Slovenskem, ki je višji od 40 metrov.

Celotna podoba stolpa, vpetega v mestno okolje, je bila zajeta z dronom, LiDAR scanner-jem in tehniko fotogrametrije. Osnovni virtualni prikaz na zelo atraktiven način prezentira celotno 360 stopinjsko podobo objekta, nadgrajeno s principi umetniškega posega v renderirano sliko.

Atraktivno virtualno podobo si je možno ogledati v notranjosti stolpa in je obiskovalcem na voljo v odpiralnem času Posavskega muzeja Brežice od ponedeljka do sobote med 10. in 20. uro in ob nedeljah in praznikih med 14. in 20. uro.

Projekt virtualizacije Vodovodnega stolpa Brežice, ki ga je pripravilo Društvo KIT4 v sodelovanju s KIBLA2LAB in Posavskim muzejem Brežice, je pilotni projekt, izbran na javnem pozivu KID PINA v sklopu Mreže RUK (JP-PR-RUK_1_2022), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija (Ministrstvo za kulturo).

Foto: Arhiv KID KIBLA

Deli: