Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Rezidence

RUK x DDT mednarodni rezidenčni program: Qian Xu

20.05.2022 09:00

V Delavskem domu Trbovlje v okviru rezidenčnega programa mreže RUK med 15. in 28. majem 2022 gostimo multidisciplinarno umetnico Qian Xu, staro znanko Trbovelj, ki se je na lanskem festivalu Speculum Artium predstavila s projektom Moj vrt – interaktivno instalacijo, ki je projicirala ustvarjene in obdelane vizualne podobe vrta na površino postelje. Obiskovalci_ke so se lahko zleknili_e na posteljo in z gibi telesa komunicirali_e s projekcijo in zvoki okolice ter tako doživeli_e intimno in mimetično izkušnjo pohajkovanja in počitka v lastnem vrtu. Navdih za ta projekt je umetnica črpala iz svojih izkušenj med zaprtjem v času Covid-19. Podrobne informacije, fotografije in videoposnetke o dotičnem delu najdete na tej povezavi.

Projekt Moj vrt je na lanskem festivalu Speculum Artium prejel odličen odziv, zato jo je DDT prijazno povabil na dvotedensko rezidenco, kjer razvija nov projekt za letošnji festival Speculum Artium. Oblikovala je koncept interaktivne video instalacije, ki se osredotoča na gibanje telesa obiskovalcev_k in je v fazi eksperimentiranja z različnimi rešitvami in učinki. Zaradi močnega vpliva rudarske kulture na mesto Trbovlje in DDT se je odločila poigrati s konceptom premogovega in zvezdnega prahu – končna umetnina bo polna prašnih delcev.

V okviru rezidence je Qian Xu pripravila tudi predstavitev na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, kjer je govorila o kreativnih aplikacijah umetne inteligence (AI) in predstavila generativno digitalno umetnost ter svoje ustvarjanje. V času rezidenčnega bivanja se bo Qian Xu udeležila R.o.R festivala, kjer se bo predstavil tudi DDTlab s svojimi inovativnimi projekti Kreativne robotike.

Qian Xu (1990, Kitajska) je multidisciplinarna umetnica, ki trenutno živi v Nemčiji. Na Univerzi Zhejiang na Kitajskem je študirala industrijsko oblikovanje in interface design, ki je zmeraj bil njen glavni fokus in interes. Medijsko umetnost je spoznala na drugem magistrskem programu Interface Cultures na Univerzi v Linzu, kjer je študirala pri Christi Sommerer in Laurentu Mignonneauju. Ukvarja se predvsem z interaktivnimi instalacijami in generativnimi umetniški deli. Predstavila se je na mednarodnih umetniških festivalih, kot sta Ars Electronica, Avstrija (2016, 2021), in Speculum Artium, Slovenija (2021).

Spletna stran: https://xuqian.de/
Instagram: https://www.instagram.com/xuqian_art/

Deli: