Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Pilotni projekti

Odkrita mesta Slovenije: Nevidni Maribor

21.05.2020 14:52

Odkrita mesta Slovenije – Nevidni Maribor (Ptuj, Trbovlje, Koper, Celje...) digitalna naravna, kulturna in industrijska dediščina v 3D potopitveni virtualni izkušnji

Produkt bo omogočal gledalcu, da raziskuje najatraktivnejše vidne in skrite kotičke slovenske umetnostne, kulturne in industrijske dediščine. 3D modeli omogočajo publiki, da se poda na digitalno potovanje skozi fasade in zidove, v podzemne arhitekture, da bi odkrili skrivnosti ulic, stavb, mest, pokrajin in njihovih zgodb. Nova tehnologija omogoča posnetke v prostorih z mobilnimi snemalnimi napravami, ki 3D skenirajo neposredno okolico. Predstavitev posnetega materiala je z VR očali in sicer 1:1 ali kot miniaturne 3D replike, ki ponujajo nove in pogosto nemogoče perspektive. Glavni namen je doživeti več kot vizualni dokumentarni pouk, vzbuditi vznemirjenost in radovednost potovanja po preteklih prostorih, manj znanih dejstvih preteklosti. 

3D skenerji operirajo s preciznim laserskim žarkom, ki berejo trdne površine, ki namesto izgradnje celotnega modela procesirajo podobo določenega področja kot serije točk, ki ustvarijo celovit oblak, preko katerega se podoba področja pojavi. Ko se ta točkovni oblak enkrat vzpostavi, se nato na fino izgotovi tako, da ustvari kompletno in barvno 3D podobo. Z dodatnim procesom je določene objekte možno natisniti kot 3D natisnjene objekte v manjšem formatu.

Ti virtualni modeli so renderirani v stereoskopski 3D za Googlova virtualna očala. Z uporabo WebVR tehnologije za prikaz VR izkušnje v brskalniku, uporabnik ne potrebuje drugega softvera ali aplikacije. 

REZULTAT:

1 prototip predstavitev VR in AR produkta s fokusom na digitalizacijo kulturne dediščine, 3D prostori, ki so skriti očem. V tehničnem smislu lahko gre za poljubne kombinacije: 3D model, spletni VR, »interior & exterior way finding«, mapiranje v realnem času, VR navigacija… Iz prototipa izpeljani produkti namenjeni muzejem, turizmu, izobraževanju, občinam, prepoznavnosti Slovenije, posodobljeni identiteti lokalnega prebivalstva. 

maj 2020 – september 2020

Deli: