Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Pilotni projekti

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega

15.11.2022 10:00

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega
»Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.«
8. 2. 2022–31. 3. 2023
Posestvo Meranovo


»... Lep dan, zahajajoče sonce, mir. Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi ...« (iz dnevnika Nadvojvode Janeza)

Na kulturni praznik, 8. 2. 2022, smo na posestvu Meranovo odprli_e razstavo Nadvojvoda Janez, oče Meranovega, ki je del RUK pilotnega projekta Nevidni Maribor v izvedbi KIBLA2LAB. Hibridna muzejska razstava, ki obeležuje 200. obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način.

VABILO (PDF)

Nadvojvoda Janez Habsburško-Lotarinški je leta 1822 kupil posestvo, danes znano kot Meranovo. Ime je dobilo po njegovem sinu, grofu Francu Meranskem. Z velikimi stroški jo je spremenil v vzorno vinogradniško posest. Na njej je uvedel porenske sorte vinske trte, s čimer je ustvaril možnost za dvig kakovosti vinogradništva v Podravju. Prvi uspeh se je pokazal že ob trgatvi leta 1826, ki se je je nadvojvoda Janez osebno udeležil. Na tem posestvu je nadvojvodo in njegovo ženo Ano Plochl leta 1830 obiskal tudi sam avstrijski cesar Franc I. s soprogo Karolino Avgusto, sicer Janezov brat.

Vinogradi so postali tako ugledni in znani, da so na posesti v današnjem Hrastju leta 1832 ustanovili viničarsko šolo, ki je poudarjala pomen praktične izobrazbe. Vrhunec teh prizadevanj pa je bila ustanovitev Štajerske deželne sadjarsko-vinarske šole v Mariboru leta 1872. Kot velik dosežek sistematičnega prepletanja kmetijstva, kulture, raziskovanja in izobraževanja je potrebno omeniti oceno prvovrstnosti vina sorte rizlinga z Meranovega leta 1855 na veliki mednarodni razstavi kmetijskih, industrijskih in umetnostnih izdelkov v Parizu.

Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

< Leopold Kupelwieser, Nadvojvoda Janez, 1828, olje na platno, 66 x 52,8 cm. Hrani Neue Galerie Graz Universalmuseum Joanneum, inv. št. I/2184. Foto: N. Lackner © UMJ. Obdelava: KIBLA2LAB.

Odpiralni čas:
sreda–petek: 13:00–17:00
sobota–nedelja: 11:00–17:00
za organizirane skupine po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si

Vstopnina:
Odrasli: 3,00 €
Otroci, mladina (7–18 let): 1,50 €
Družine: 7,00 €
Skupine (nad 10 oseb): 2,00 € / osebo

__
Projekt je nastal v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Posestvo Meranovo
Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Foto postavitve razstave: Damjan Švarc
Foto odprtja razstave: Boštjan Selinšek in Damjan Švarc

Deli: