Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Izobraževanje

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno – predavanje Petra Tomaža Dobrile

01.03.2023 10:00

Na mednarodnem kolokviju PIRANOVA: Muzeji in digitalno bo s prispevkom Kreativna uporaba novih tehnologij sodeloval tudi predsednik KID KIBLA, intermedijski umetnik in producent Peter Tomaž Dobrila. Njegovo predavanje bo v četrtek, 30. marca ob 15. uri. Kolokvij bo potekal od 29. marca do 1. aprila 2023 v Galeriji Herman Pečarič (Leninova ulica 2, Piran).

PROGRAM

PRIJAVE

Vsebina kolokvija z naslovom Muzeji in digitalno razgrinja priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti nove muzejske izkušnje v polju novih digitalnih tehnologij.

Digitalne tehnologije omogočajo razvoj novih muzejskih praks in reinterpretacij muzejskih zbirk, novih oblik muzejske participacije, mreženja in dostopnosti dediščine. Muzeji z rabo razširjenih resničnosti (AR), virtualnih resničnosti (VR) in 3D digitalnih tehnologij ponujajo obiskovalcem nove načine razumevanja in komuniciranja.

Agenda o digitalizaciji muzejev se je vzpostavljala že desetletji pred pandemijo COVID 19, skladno z začetki digitalne dobe, a fizična zaprtost muzejev, predvsem v prvem valu pandemije, je sprožila »totalne« premike in raznovrstno družbeno interakcijo muzejev preselila v digitalna okolja. Priča smo sprožanju različnih digitalnih iniciativ in reinterpretaciji muzejskih gradiv z orodji in programi novih tehnologij, komuniciranju s publikami v digitalnem okolju in oblikovanjem popolnoma novih uporabniških digitalnih izkušenj. Čas pandemičnih omejitev življenja in delovanja je oblikoval mnoge digitalne inovacije, rešitve in prilagoditve.

Kolokvij tako ponuja pregled inovativnih projektov na tem področju ter hkrati opozarja na mnoge pasti virtualnih in mešanih resničnosti, zato moramo po informacijskih in digitalnih orodjih posegati premišljeno in kritično in z jasnim ciljem.

Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine se dotika vsebin, ki izzivajo tradicionalna pojmovanja ter vplivajo na preoblikovanje muzejev in družbe. V ospredju so muzeji vseh vrst in velikosti. Ti postajajo ključne ustanove sodobne družbe, saj podpirajo skupnost ter spodbujajo aktivizem in pozitivne družbene spremembe.

Organizacija: Forum slovanskih kultur
Partner: Obalne galerije Piran

Deli: