Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2022 Spremljevalni program / MIGAV: Boštjan Perovšek

03.04.2022 14:55

Vabljeni_e na zvočni dogodek Šepet vrčev Boštjana Perovška, prvi dogodek cikla MIGAV v tej sezoni, ki bo potekal v četrtek, 7. aprila 2022, ob 20. uri v MMC KIBLA.

PLAKAT (PDF)
LETAK (PDF)

Projekt Šepet vrčev se ukvarja z zvočnim dojemanjem razmerja med umetnim in naravnim, med realnim in fiktivnim in med svobodo posameznika_ce in kontroliranjem oz. omejevanjem te svobode. Pri realizaciji uporablja posneta arhivska besedila, posneta besedila na podlagi generatorja besedil, elektroakustično obdelavo besedil, pretvorbo črkovnega materiala besedil v znakovni MIDI zapis in zbiranja podatkov gibanja posameznikov_c, pretvorjenih v MIDI zapis. Besedilom (elektroakustično obdelanim in pretvorjenim v MIDI) se pridruži muziciranje na podlagi koncepta/partiture, ki upošteva vibracijske signale aktivnosti pajkov.

Vodilo projekta je zajeto v misli: »Razumevanje znanega je pričakovano, nerazumevanje znanega je možno«. Pri tem besedila predstavljajo zvočne tokove in hkrati nosilce sporočil, ki pa izgubijo  verodostojnost, če so iztrgana iz konteksta. Zato ostajajo le na polju zvočnosti. Preplet arhivskih besedil  (realnih prisluhov obveščevalnih služb nekdanje Jugoslavije, vendar brez razkrivanja identitete posameznikov! – vir: Arhiv Republike Slovenije) z zvoki in muziciranjem na osnovi aktivnosti pajkov simbolno predstavlja mrežo, v katero so ujeti posamezniki_ce sodobnega sveta, ki nezavedno puščajo sled svojih aktivnosti na medmrežju in gibanja v realnem svetu. To mrežo povezujemo s popolnim kontroliranjem, ki ga skušajo korporacije in zatem še države vzpostaviti kot normalni element družbene ureditve. Če v enem elementu tega projekta skoraj nostalgično kreiramo (simbolno zvočni) aparat nadzora iz prejšnjega stoletja, ki je baziral na fizičnem sledenju in prisluškovanju, se z drugim elementom dotikamo današnjega sistema nadzora.

Glavni »protagonisti« projekta so tako:
•    v čas zamrznjeni prisluhi obveščevalnih služb nekdanje Jugoslavije v vlogi aparata nadzora prejšnjega stoletja;
•    prostovoljci_ke, ki zavestno prepuščajo podatke o svojem gibanju, ki jih beležijo njihovi telefoni;
•    pajki, ki ne vedo, da je vse kar so počeli pred mikrofoni, namenjeno tudi zvočni umetnosti;
•    in skladatelj kot manipulator podatkov.

Zvočni dogodek  je realiziran v obliki quadrofonske, prostorsko oblikovane zvočne projekcije. Na odru je glasbenik, ki v maniri manipulatorja, kot kuhar, ki iz različnih vrčev jemlje sestavine za katere se ve, da lahko vsakič pričarajo samosvojo jed, oblikuje končni zvočni prostor.

Izvedba:
Koncept, kompozicija in zvočna realizacija: Boštjan Perovšek
Strokovna podpora: Dr. Roland Mühlethaler
Originalni zvočni material pajkov: Dr. Roland Mühlethaler, Studio Tomás Saraceno, Boštjan Perovšek
Procesiranje podatkov: sledi GPS, ki omogočajo kontrolo gibanja posameznih oseb, so bile s pomočjo globokih nevronskih mrež preslikane v zvočni format MIDI. S tem smo dosegli sonifikacijo gibanja izbranih oseb: Laboratorij za računalniški vid, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani.

Boštjan Perovšek (1956) je glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov. Sklada eksperimentalno, elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebno žuželk. Igra tudi s skupinami SAETA, Jata C in Bio Industrial Acvoustica, impro. Eno pomembnejših področij njegovega ustvarjanja je spajanje znanosti in umetnosti. Poleg tega ustvarja glasbo za film, gledališče, performanse in multimedijske inštalacije. Prepoznaven je tudi na področju kreiranja zvočnih prostorov (soundscapes) za javne prireditve, muzeje in galerije.

http://www.perovsek.si/

Vstop je prost in možen v skladu s priporočili NIJZ.

__
Produkcija: KID KIBLA
Soorganizacija: Društvo za sodobno umetnost X-OP, Združenje KODA MODRO
Podpora: Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor

Foto: Gregor Salobir

Deli: