Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2021 / Serija spletnih pogovorov

15.04.2021 10:41

KIBLIX 2021 / Spletni pogovor
(Visok) ogljični odtis našega virtualnega življenja
Četrtek, 22. april 2021, ob 18. uri
kiblix.org/streaming



Vljudno vabljeni, da se nam v četrtek, 22. aprila, ob 18. uri pridružite na osmem nizu moderiranih panelnih diskusij v sklopu festivala KIBLIX. Pogovor bo vodila umetnostna kritičarka in blogerka Régine Debatty (We Make Money Not Art).

Gostje:
Joanna Moll, umetnica in raziskovalka  
Kris De Decker, novinar in pisec
Paul O'Neill, umetnik in raziskovalec
 

V pogovoru bomo osvetlili, kako je izbruh pandemije COVID-19 postavil na stranski tir skrb za ogljični odtis digitalnih tehnologij. Večina nas je sicer vesela, da lahko še naprej sodelujemo in delamo preko spletnih preglednic. Prav tako mnogi vsak dan uživajo v Netflixu, organizirajo Zoom zabave ali se sprašujejo, kako se obogatiti z NFT-ji (nezamenljivimi žetoni), medtem ko energija in naravni viri, ki jih »porabi« naše digitalno življenje, niso predmet razprave. Nekaj vprašanj, ki jih bo panelna diskusija postavila v ospredje vključuje: Kakšni so okoljski stroški dela od doma? Je digitalna tehnologija sploh lahko trajnostna? Katere strategije umetniki uporabljajo, da ogljični odtis virtualnega sveta postane viden in celo otipljiv? Kako lahko državljani in uporabniki tehnologije uporabljamo digitalna orodja na bolj »varčen« način?

Več: kiblix.org

Deli: