Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2021 / Mark Farid: Seeing I: The Other

02.03.2021 17:36

KIBLIX 2021 / Live stream
Mark Farid: Seeing I: The Other
Četrtek, 4. 3. 2021, ob 12. uri
Spletni prenos: kiblix.org/streamingProjekt Seeing I: The Other se osredotoča na resnična življenja posameznikov, ki niso niti senzacionalna niti spektakularna, in raziskuje družbeno dinamiko v letu 2020; kako različne kulture, družbe in jeziki vplivajo na zavedanje samega sebe in – zlasti med pandemijo koronavirusa –  na sposobnost deljenja izkušenj in sveta le z uporabo digitalnih tehnologij.

Seeing I: The Other prikazuje življenja različnih ljudi z vsega sveta. Njihova življenja so predvajana na spletu v obliki prvoosebnega 360-stopinjskega videa, katerega snemanje je potekalo neprekinjeno, 24 ur na dan. Projekt raziskuje, kako se ljudje odzivajo na neprekinjen in nenehen samonadzor, hkrati pa preizkušajo prilagojene tehnologije v resničnih okoliščinah. Seeing I: The Other je raziskovalni del Faridovega večjega projekta Seeing I (2021). Farid bo živel v koži specifičnega posameznika, Drugega, 24 ur na dan, dva tedna v navidezni resničnosti, in doživljal le tisto, kar doživlja Drugi.

Drugi protagonist Graham (34, Brixon, južni London) bo predstavljen v četrtek, 4. marca 2021, ob 12. uri @kiblix.org/streaming. Prvoosebni 360 stopinjski video bo prikazal en dan Grahamovega življenja od jutra do večera.

Graham zadnjih devet mesecev živi v varovanem stanovanju, hkrati pa ne more zakonito delati. Marca 2020 je bil Graham, električar pripravnik, zaradi nerazumnega vedenja pridržan in hospitaliziran. Po dveh tednih bojevanja s sodnimi mlini zaradi neupravičenega pridržanja je bil izpuščen, kljub temu pa mu je bilo odrejeno dve leti živeti v varovanem stanovanju. Ker ni mogel delati, dokler ni prejel ocene o sposobnosti za delo, je bil za nedoločen čas prisiljen prejemati socialno pomoč. Mineva že 11 mesecev, odkar je bil Graham prvič hospitaliziran in prisiljen prenehati delati, a še vedno čaka na datum naslednjega ocenjevanja.

Rezidenca European Media Art Platforms je Faridu prvič omogočila, da je preizkusil uporabo posebej izdelanega snemalnika, kar mu bo omogočilo razumeti, kako osebne lastnosti, različne kulture in lokacija udeležencev vplivajo na končni izbor Drugega za Seeing I (2021). Farid je prosil udeležence, naj preprosto nosijo snemalnik in živijo svoje življenje, kot bi ga sicer.

Deli: