Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2021 / Delavnice: MikoMitologije: Pripovedni krog

08.03.2021 12:15

KIBLIX 2021/Delavnice
Saša Spačal in Kaitlin Bryson: MikoMitologije: Pripovedni krog  
23. 3., 30. 3. in 6. 4. 2021, 18.00–20.00
Spletna platforma ZOOM



MikoMitologije: Pripovedni krog bo on/offline performativna delavnica, ki bo v glavah udeležencev in med njimi stkala micelij z zgodbami o gobah in njihovih praksah preživetja. Spraševali se bomo, kaj nas gobe lahko naučijo in kako njihove modrosti prevesti v sodobno mitologijo. Pisali, snemali, risali in sestavljali bomo spekulativne zgodbe o svetu gliv, ki kot biološka infrastruktura povezujejo podzemlje celotnega planeta.

Potovali bomo po miceliju in raziskovali njegova vozlišča, ki jih vidite na priloženem zemljevidu. Ob vsakem srečanju bomo razvozlali dve vozlišči pripovednega kroga: Pletenje mrež in nabiralci gob, Pripovedniške spore in kartografije in na koncu Gobje zgodbe in mitološko gojišče.

Za sodelovanje na delavnici ni potrebno predhodno znanje, a potrebujete računalnik, internetno povezavo, katerikoli brskalnik, pametni telefon s slušalkami in urejevalnik besedila. Delavnica bo izvedena v treh srečanjih in bo potekala v angleškem jeziku, vsako bo trajalo dve uri, potekala pa bodo preko spletne platforme ZOOM.

Prijave so odprte do 19. marca 2021 na irena.boric@kibla.org. Udeležba je brezplačna.

Več: https://kiblix.org/


PROGRAM

Delavnica 1: MikoMitologije: Pletenje mrež in nabiralci gob
Torek, 23. 3. 2021, 18.00
Zoom povezava:
https://zoom.us/j/98548892473

Mreženje je prvo vozlišče na miceliju delavnice MikoMitologije: Pripovedni krog. Začeli bomo plesti mrežo s performativnim predavanjem o očarljivem svetu gliv, njihovih modrostih in razmišljanju, kako pisati mitologije, ki bi služile sodobnemu človeku. Posvetili se bomo tudi raziskovanju in ustvarjanju predmetov za pripovedovanje, ki šepetajo tako govorcu kot poslušalcu.

Drugo vozlišče bo udeležence odpeljalo stran od računalniškega zaslona v fizično okolje na zvočni sprehod z meditacijo o nabiralcih gob, ki lahko učijo algoritme.  


Delavnica 2: MikoMitologije: Pripovedniške spore in kartografije
Torek, 30. 3. 2021, 18.00
Zoom povezava:
https://zoom.us/j/95571372062

Pripovedniške spore so tretje vozlišče na miceliju delavnice MikoMitologije: Pripovedni krog. Nabirali in izbirali bomo genetski material za svoje spekulativne, mitološke zgodbe v mediju, ki nam najbolj odgovarja: zapis, fotografija, video, zvok.  

Pri razpletanju četrtega vozlišča bomo izrisali kolektivni pripovedniški zemljevid s kraji, ki jih še ni, a jih bomo ustvarili.


Delavnica 3: MikoMitologije: Gobje zgodbe in mitološko gojišče
Torek, 6. 4. 2021, 18.00
Zoom povezava:
https://zoom.us/j/97644719269

Peto vozlišče na miceliju Pripovednega kroga združi vse sile in orodja prejšnjih vozlišč, da se ustvari nov mit, zgodba o inherentnih možnostih našega sveta, o katerih šepetajo glive.

Na šestem vozlišču bomo opravili ritual daritve ustvarjenega mita v MikoMitološko gojišče, podatkovno bazo za prihodnje bralce, gledalce, poslušalce ali ustvarjalce. Za zanamce.


Saša Spačal je umetnica, ki deluje na presečišču raziskav živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njene umetniške raziskave se osredotočajo na prepletenost kontinuuma okolja in kulture in planetarnih metabolizmov. Z razvojem tehnoloških vmesnikov in povezave s sredstvi za tretiranje prsti obravnava postčloveško stanje, ki vključuje mehansko, digitalno in organsko logiko v sodobni biopolitiki in nekropolitiki. Njeno delo je bilo razstavljeno na prizoriščih, kot so Festival Ars Electronica (AT), Kitajski nacionalni umetniški muzej (CHN), Muzej sodobne umetnosti v Permu (RUS), Prix Cube (FR), Festival Transmediale (DE), Kulturni center Onassis v Atenah (GR), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI). Njena dela so prejela nagrade in nominacije za nagrade na Prix Ars Electronica, Japan Media Art Award, Prix Cube, NewTechnology Art Award, in New Aesthetica Prize.
https://www.agapea.si/en/

Kaitlin Bryson je umetnica, ki se ukvarja z okoljsko in socialno pravičnostjo. Njena umetniška praksa in aktivizem sta osredotočena na biološke in metafizične zdravilne aplikacije, ki se odzivajo na vsesplošno obstojnost škode v svetu. Brysonova dela z glivami kot virom na več načinov, uporablja jih kot prispodobo in sodelavce pri svojih umetniških delih. Bryson je magistrirala iz umetnosti in ekologije na Univerzi v Novi Mehiki, trenutno pa živi in dela v Los Angelesu v Kaliforniji. Za ustvarjanje ekološko remediativnih umetniških del po vsem svetu je prejela podporo fundacij Lannan in Andrew W. Mellow.  Kaitlin Bryson je leta 2019 s Hollis Moore soustanovila Submergence Collective.
https://www.kaitlinbryson.com/

______________

Delavnice so del izobraževalnega programa KIBLA, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.

Festival KIBLIX 2020–2021 je del projekta RUK (2019–2022). RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
 

Deli: