Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLIX 2020: Virtualna razstava Mateja Čepina

13.12.2020 15:05

Matej Čepin: Naslednji dan
Odprtje virtualne razstave
Petek, 27. 11. 2020, ob 19. uri

Vljudno vabljeni, da sem pridružite na virtualni otvoritvi razstave Mateja Čepina "Naslednji dan", ki je del uvodnega dogajanja festivala KIBLIX 2020.

Virtualno okolje z avatarji omogoča virtualni ogled KiBele in razstave Mateja Čepina Naslednji dan. Postavitev Čepinovih slik je realna, vendar zaradi Covida-19 nedostopna, zato smo prostor skenirali, fotografirali ter prenesli v virtualni prostor. Preko avatarjev, izbranih bizarnih figuric s Čepinovih slik, se lahko udeležite samostojnega ali skupinskega ogleda in se iz različnih točk gledišča približujete slikam ali oddaljujete od njih ter komunicirate z drugimi osebami s kratkimi, napisanimi sporočili. Na ta način priklicujemo socialni stik, ne da bi ga sicer lahko v celoti nadomestili, vendar lahko vsaj izmenjujemo misli. Drugače, novo, digitalno preprosto. Poskusite!

Do povezave lahko dostopate na spletni strani https://2020.kiblix.org/projects/matej-cepin-naslednji-dan/ in bo na voljo od petka, 27. 11., od 19. ure do Novega leta. Virtualna galerija je plod kreativne sekcije KIBLA2LABA (Žiga Pavlovič, Sabina Vukalić in Aleksandra Kostič).

Ko bo mogoče razstavo odpreti tudi v živo, vas bomo ponovno povabili in pozdravili v KIBLI. Vabljeni tudi k ogledu kataloga razstave, ki ga lahko prebirate in ogledujete na tej povezavi: https://tinyurl.com/y4ks7dnp.

"Matej Čepin je v prvi vrsti slikar, ki ga zanima zgodba in njena gradnja v slikovni prostor. Ta je načeloma le en filmski okvir, eno okno v svet, vendar ob nizanju kolažnih komponent dosega dimenzijo filmske ali sanjske zgodbe. Njegova dela vsebujejo direktne ali zabrisane na mračno romantični del slikarstva, na film-noir, začetke uporabe fotografije, na bizarno črno kroniko in na eklatantne zgodbe iz resničnosti, zapisane v zgodovinsko kolektivno podzavest; še posebej nekateri odmevi iz slikarstva in aspiracije slikarske umetnosti v fotografiji in filmu." (Aleksandra Kostič)

Matej Čepin, rojen 1977 v Celju, se je doslej predstavil na številnih samostojnih (KiBela, MMC KIBLA, Maribor, Prečudoviti vrtovi gospe R., 2015, Galerija Murska Sobota, Kje smo zdaj, 2016, Likovni salon Celje, Para-Noir, 2016, Miheličeva galerija Ptuj, Sove niso kar se zde, 2015, Galerija Alkatraz Ljubljana, Lep dan, mar ne, 2013, Galerija Plevnik-Kronkowska, La Notte, 2015, Kvartirna hiša Celje, Zima, 2015, in Vrnitev, 2019, St Anna am Aigen (Avstrija), Kralj v rumenem, 2015 in drugih) in skupinskih razstavah (Mestna galerija Piran, Galerija Murska Sobota, Center sodobnih umetnosti Celje, Slovenj Gradec, Koroška galerija likovnih umetnosti, MIG 21 / KIBLA PORTAL, Maribor, Pogledu 8 v Lamutovem Likovnem salonu v Kostanjevici na Krki in druge). Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim drugo nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru leta 2006 in leta 2009 veliko nagrado na slikarski prireditvi Ex-tempore v Piranu. Leta 2013 je prejel Grand prix mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu. Bil je štirikrat nominiran za Grand prix (2008, 2009, 2013 in 2016). Živi in dela v Celju.

Deli: