Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Razstava

Razstava KIBLIX 2020–2021: Virtualni svetovi danes je podaljšana

26.11.2021 11:17

Razstava KIBLIX 2020–2021: Virtualni svetovi danes je podaljšana do 18. 12. 2021!

V petek, 1. 10., smo na razstavišču KIBLA PORTAL z drugim sklopom projektov mednarodnih umetnikov zaokrožili razstavo KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes.

VABILO (PDF)
VABILO, II. del (PDF)

Ob že razstavljenih delih so tokrat na ogled tudi računalniško generiran video Zblojena Mandala Lu Yang, umetno inteligentni robot Amygdala z instalacijo Calyx Marca Donnarumme, digitalna modna kolekcija GLOBINA Amber Jae Slooten in The Fabricant, instalacija v mešani resničnosti HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop Peta Jiadonga Qianga, navidezna resničnost vesoljci so Moji prijatelji Tonyja Ourslerja, čutna izkušnja poezije in plesa v navidezni resničnosti Noččč Weronike M. Lewandowske in Sandre Frydrysiak, interaktivna instalacija Čas preleta svetlobe kolektiva Compiler, video igra Katera je tvoja resnica? Dorijana Šiška in Sare Bezovšek, svet v virtualni resničnosti za platformo Sansar MetaVrt Sfera5 Tanje Vujinović ter prvoosebni 360° videi Gledajoči jaz – Drugi Marka Farida.

Razstava vključuje tudi projekte, ki smo jih predstavili že v preteklih mesecih: navidezno resničnost in video instalacijo RE-ANIMIRANO Jakoba Kudska Steensena, participatorni projekt v obogateni resničnosti Skiljelinjer (Linije razmejitve) umetniško-oblikovalskega studia Untold Garden in Sebastiana Dahlqvista, kratki animirani film Kako izginiti kolektiva Total Refusal, video performans Privzeta nastavitev Daniela Hanzlíka, intermedijska postavitev Tretja krajina Nike Erjavec, generativna avdio-vizualna slika Avtoportret Tadeja Droljca, prostorska instalacija Emirja Šehanovića ter spletni performans Nokturno v črni in zlati tandema ATOM-r v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom.

KIBLIX 2020–2021 se je po večmesečnem spletnem dogajanju v mesecu juliju preselil v fizični prostor največjega neodvisnega razstavišča sodobne umetnosti v Sloveniji, KIBLA PORTAL v Mariboru. Kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes?

Mednarodna skupinska razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov skozi serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

Razstava sovpada z obletnico ustanovitve MMC KIBLA – v 25 letih od multimedije do virtualne resničnosti.

Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s PCT protokolom in priporočili NIJZ.

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek, od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org).

-
Foto: Damjan Švarc in Janez Klenovšek

Deli: