Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Razstava

KIBLIX 2020–2021: Virtualni svetovi danes

03.09.2021 12:31

KIBLIX 2020–2021: Virtualni svetovi danes
Mednarodna skupinska razstava
7. 7.–30. 11. 2021
KIBLA PORTAL


KIBLIX 2020–2021 se po večmesečnem spletnem dogajanju seli tudi v fizični prostor največjega neodvisnega razstavišča sodobne umetnosti v Sloveniji, KIBLA PORTAL v Mariboru. Kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes?

VABILO (PDF)

Mednarodna skupinska razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov skozi serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

Vabljeni na otvoritveni ogled prvega sklopa razstave, ki bo v sredo, 7. julija, med 19. in 22. uro, ko bodo na ogled virtualna resničnost in video instalacija RE-ANIMIRANO Jakoba Kudska Steensena, virtualni svet za VRChat in instalacija MetaVrt Sfera4: Klub Tanje Vujinović, participatorni projekt v obogateni resničnosti Skiljelinjer (Linije razmejitve) umetniško-oblikovalskega studia Untold Garden in Sebastiana Dahlqvista, kratki animirani film Kako izginiti kolektiva Total Refusal, video performans Privzeta nastavitev Daniela Hanzlíka, intermedijska postavitev Tretja krajina Nike Erjavec, generativna avdio-vizualna slika Avtoportret Tadeja Droljca, večmedijska instalacija Emirja Šehanovića ter spletni performans Nokturno v črni in zlati tandema ATOM-r v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom.

V poletnih mesecih bomo razstavo dopolnjevali s posameznimi projekti umetnikov in umetnic, ki delujejo na področju tehnologij razširjene resničnosti. Razstavo bomo v celoti zaokrožili z drugim sklopom projektov, ki jih bomo predstavili v začetku meseca septembra.

Razstava sovpada z obletnico ustanovitve MMC KIBLA – v 25 letih od multimedije do virtualne resničnosti.

Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek, od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org).

Foto: Janez Klenovšek

Deli: