Za humanizacijo tehnologije

RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V tem interdisciplinarnem trikotniku razvijamo inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več ...

Festival

KIBLA2LAB se predstavlja na MFLU v Kranju

22.09.2022 10:00

KIBLA2LAB se bo prihodnji teden z umetniškim delom MORPHIA predstavil na 11. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti (MFLU) v Kranju. Na festivalu se bo predstavilo 98 avtorjev iz 21 držav. Letošnja osrednja tema je Figura v novi realnosti.

V MORPHII se distinkcija med realnim in virtualnim skozi vidni mehanizem pretvarja v sublimacijski proces latentnega ugodja, pomešanega s pričakovanji. Lebdeča skulptura v zatemnjenem prostoru s pomočjo avtorsko generiranih vizualnih efektov zaživi, projekcije materializirajo samosvoj svet nekakšnega antropomorfnega in hkrati tudi amorfnega bitja, ki nas je obiskalo iz vesolja. Vanj se potopimo ob pritanjenem zvoku kot povabilu k neverbalni (meta)komunikaciji z objektom, da se odpravimo na popotovanje po širjavah prostorov naših misli.

Sestavi se fluidnost vmesnega prostora med gledalcem, gledalko in neznanim predmetom: z umetniškim delom se povežemo v fiktivni svet lastnih zaznav in predstav, intimnega in socialnega vesolja, našega bitja in skupnega (so)bivanja. MORPHIA, neulovljiva in v resnici nevidna skozi izjemno senzualno in emocionalno izkušnjo vzpostavlja povezavo med materialnim in duhovnim.

Povezovanje različnih medijev, fizičnega, materialnega, a nevidnega ter vidnega in sublimnega, ki pa se uresničuje kot navidezna resničnost, določa polje metafizičnosti naših predstav s tvorbo iluzije, kar doseže z relativno enostavnimi, a zelo učinkovitimi tehničnimi sredstvi in novomedijskimi postopki v ustvarjanju umetniškega dela, s katerim se povežemo v celoviti prostorski namestitvi.

Deli: